Felújított székely kaput adtak át Csíkdelnén

Borboly Csaba: nem mondunk le épített örökségünkről

(0 Szavazat)62 megjelenítés

Átadták Csíkdelnén azt az 1909-ben épült székely kaput, amelynek szeptemberben kezdték el a felújítását Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesülettel segítségével, amelyek közösen pályáztak a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.-nél (BGA). A BGA és a magyarországi nemzetpolitikai államtitkárság hathatós támogatásával idén újabb hatmillió forint áll a megye rendelkezésére helyi székely kapuk felújítására. 2014-ben öt neves székely kaput újítottak fel, ennek folyatásaként újabb kilencet van lehetőség megmenteni a jövő generáció számára.

A november 23-i, hétfői ünnepélyes avatáson, Incze Csaba portájánál, jelen volt Ferencz Csaba, Csíkpálfalva község polgármestere, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Korodi Attila parlamenti képviselő, Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes, valamint Becze István megyei tanácsos, áldást mondott Csintalan László plébános. Borboly Csaba szerint ez többet jelent felújításnál, hiszen közösségi értékekről van szó, és megköszönte a magyar kormánynak a támogatást. Úgy fogalmazott, hogy Kovács Piroska, a máréfalvi Kőlik hagyományőrző egyesület vezetője munkája révén európai elismerésnek örvend a székely kapuk felújítása, a mozgalom elindítóját Europa Nostra Nagydíjjal tüntették ki, és európai uniós programból is támogatják mindezt, miután a megyei tanács sikeresen pályázott a Regionális Operatív Program 5.3-as kiírásán.

– Megőriztünk több száz kaput, de még sok a tennivaló. Mindez egy széles körű kaláka, amit szeretnénk folytatni, mert nem mondunk le épített örökségünkről – jelentette ki a megyeelnök.

Zsigmond Barna Pál elmondta, ahhoz, hogy a magyar állam támogathassa a székely kapuk felújítását, kellett a helyi kezdeményezés, amit méltatott, és kijelentette, hogy a további kezdeményezéseket is igyekeznek támogatni. A főkonzul fontosnak nevezte, hogy minél többen az elődök által használt anyagokat használjanak építkezésnél, és minél több székely kapu épüljön, erre kell biztatni az embereket. Korodi Attila szerint a magyar tudat őrzésére nemcsak a szórványban, hanem tömbben is szükség van, és a magyar nyelv és más értékeink elleni hatósági fellépésre a válasz minél több kapu építése, a magyar nyelvnek az élet minden területén való használata lehet. Darvas-Kozma József a székely kapu szimbólumairól beszélt, amelyek a család és a természet összhangját mutatják.

A kaput egy ilyenkor szokásos ceremóniával avatták fel. Incze Csaba házigazda Székely Csaba kapukészítő mesternek virágcsokrot nyújtott át, amit a mester visszautasított arra hivatkozva, hogy azzal a csokorral nem lehet kaput avatni. A gazda visszavitte a csokrot a házba, majd egy újat hozott ki, és egy üveg pálinkával együtt átadta a mesternek, aki így már fel tudta avatni a kaput, végül felkötve mindkét csokrot a kapu tetején lévő két keresztre.

Az avatást követően a helyi közbirtokosság székházában gyűltek össze a helybéliek és a megyei tanács munkatársai, ahol Péter Csaba, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola vezetője ismertette a székelykapu-faragó tanfolyamukat. Az évek során több mint 1600-an végezték el a megyében, és további kihelyezett képzésekre van lehetőség helyi igénylés alapján. Továbbra is népszerűsítik ezt a tanfolyamot, hogy minél többen kedvet kapjanak az ősi tudás elsajátításához.

A delnei kapun kívül Csík térségében Szentkirályon egy kapu, Menaságon kettő, Szentgyörgyön egy és Madarason szintén egy kapu újul meg, továbbá Udvarhely térségében Zetelakán, Székelylengyelfalván és Székelyszentléleken egy-egy kaput restaurálnak a pályázati pénzből, amelyek felbecsülhetetlen nemzeti kincsnek számítanak.

Mint arról már korábban beszámoltunk, 2009 tavaszán Hargita Megye Tanácsa belépett a máréfalvi Kőlik hagyományőrző egyesületbe, hogy megyei szintre terjeszthesse ki Kovács Piroska több évtizedes „tűzoltó” munkáját, és megmentsék az értékes székely kapukat. 2009 óta a tanács restaurálási tervek elkészítését is finanszírozta műemlékvédelmi közszolgáltatásán keresztül, ugyanakkor számos kaput sikerült megmentenie a pusztulástól. A megyei tanács székelykapu-programjáról bővebb információt a http://szekelykapu.hargitamegye.ro/ címen találnak.

Csíkszereda, 2015. november 23.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774