Felújított intenzív osztály és bővülő diagnosztikai lehetőségek a megyei kórházban

(0 Szavazat)211 megjelenítés

Beköltözhetett az intenzív osztály a felújított termekbe, ugyanakkor új imagisztikai vizsgálati lehetőségek segítik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház betegeinek szakszerű és pontos diagnosztizálását. Erről tartott sajtótájékoztatót Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Demeter Ferenc kórházmenedzser a kórház adminisztratív tanácsának tagjai, valamint az érdekelt orvosok és ápolók jelenlétében június 24-én a kórházban.

Örömteli hírnek nevezte Demeter Ferenc az intenzív osztály beköltözését, mint elmondta, megnyertek egy nehéz csatát, egy nagyon fontos lépés megtörtént a kórház felújításában. Ugyanakkor beszámolt arról, hogy két új műszerrel bővült a kórház diagnosztikai skálája, egy új performáns CT készüléket kaptak a megyei tanács finanszírozásában, ugyanakkor szerződést kötöttek egy magáncéggel, aminek köszönhetően egy új mágneses rezonancia (MRI) készülék működik a kórházban.

Borboly Csaba egy nehéz műtéthez hasonlította a kórház felújítását, ahol a beteg megnyitása után derült ki, hogy újabb és újabb beavatkozásra van szükség, amelyeket a bürokrácia és papírozás nagyon lassan tud követni. De ugyanakkor megköszönte a megyei tanács és a kórház csapatának, amiért mindenki elsődleges kötelességének érezte a munkálatok folytatását, nem adták fel a sok negatív vélemény és ellendrukker ellenére sem. – Az intenzív terápia beköltözése nagyon nagy lépés annak érdekében, hogy a kórházfejlesztési munkálatokat folytatni tudjuk, hiszen nagyon sokan kételkedtek ennek a megoldásában, és most sikerült lépni egy nagyot, tud folytatódni a munkálat. Szeretnénk elérni, hogy idén befejeződjenek a munkálatok, ami azt jelenti, hogy a kórház teljesen új minőségben, feljavított körülmények között tudja ellátni a betegeket. A cél az, hogy minél szélesebb körű egészségügyi ellátást tudjunk biztosítani helyben, ehhez járul hozza a CT és MRI készülékek beszerelése is, mindkettő 2015-ös gyártású, magas teljesítménnyel rendelkező, jól felszerelt gép, amilyennel nem mindenik megyei kórház rendelkezik. A gépeknek köszönhetően a diagnosztikai lehetőségek nagy mértékben javultak, nem beszélve a betegek kényelméről és költségeiről, ugyanis eddig ilyen vizsgálatokért el kellett utazzanak Marosvásárhelyre vagy Brassóba. Ez most helyben elvégezhető, és a biztosítópénztár is kötött szerződést a céggel annak érdekében, hogy sürgősségi vizsgálatokat is el lehessen végezni a biztosító által finanszírozva. Nap mint nap keményen dolgozunk annak érdekében, hogy modern, jól felszerelt kórház fogadja a betegeket – emelte ki Borboly Csaba. 

Lányi Szabolcs, a Sapientia egyetem tanszékvezetője, a kórház vezetőtanácsának tagja kifejtette, a megyei tanács biztatására azon dolgoznak, hogy kutatókórházzá alakítsák a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat, így tudományos területen is hasznosítani tudják az orvosok tevékenységét. Hosszú, rögös útnak nevezte a folyamatot, de biztosította a jelenlévőket a Sapientia egyetem támogatásáról a folyamatban.

A résztvevők élőben végigkövethettek egy komputer tomográfos (CT) vizsgálatot, ahol a szakorvos bemutatta az új készülék előnyeit a régihez képest, elmondása szerint  jelentősen megnő a pontos diagnózis felállításának lehetősége. Az orvos a Trabant és Mercedes hasonlatát használta a két készülék közötti különbségek érzékeltetésére. Ugyanígy megtekintették az MRI készüléket is, amikor bemutatták az utolsó generációs gép működését. 

 

Csíkszereda, 2015. június 24.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774