Felsősófalva vendégszeretetéről híres

Székelykaput avattak a Sóvidéken

(0 Szavazat)64 megjelenítés

A székely kapuink az európai kulturális örökség részét képezik, így nem léphet fel senki ellenük – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szombaton a felsősófalvi székelykapu avató ünnepségén.

Október 8-án, szombaton 13 órától ünnepi köszöntőkkel kezdődött a székelykapu avató Felsősófalván a kultúrotthon előtti téren, majd folklór műsorral és élőzenés táncházzal ünnepelt a közösség. A nem mindennapi eseményen továbbá jelen volt Szilágyi Péter nemzetpolitikáért  felelős helyettes államtitkár, Szekeres Sándor, az Erdélyi Körök Országos Szövetségének elnöke, Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke valamint Oroszhegy, Korond, Farkaslaka és Parajd polgármestere is együtt ünnepelt a felsősófalviakkal.

Az Europa Nostra nagydíjas Kovács Piroska munkássága is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egész Európában a székely kapukat elismerik és tisztelik, és ma már elértünk arra a szintre, hogy székely kapuinkat elvitatni nem lehet – mutatott rá beszédében Borboly Csaba megyeitanács-elnök. Ugyanakkor köszönetét fejezte ki Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának segítségét, hisz amikor a megyei tanács már nem költhettet a székely kapuk felújítására, akkor ők beléptek és azóta a több száz éves székely kapuk megmentésében a Bethlen Gábor Alapon keresztül évente komoly hozzájárulással segítik törekvésünket, ahogy történt ez jelen esetben is.

– Rendkívül vendégfogadó falu Felsősófalva, évente megtapasztalhatom vendégszeretetüket, mint a Székelyföldi Tánctábor résztvevője. A kapu várja a békés, jóakaratú embereket, és abban bízom, hogy sokan át fognak lépni a kapun, azok akik elmennek idővel visszakívánkoznak – fogalmazott Borboly Csaba elnök, aki emléklap kíséretében a megyezászlóként elfogadott székely zászlóval ajándékozta meg a közösséget.

Nyágrus László, Parajd község alpolgármestere beszédében a kapu megtartó erejét hangsúlyozta. Az ünnepség záróakkordjaként fellépett a budapesti Vadrózsák Néptáncegyüttes. Az eseményről készült videó megtekinthető az alábbi linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1081667878547261

Csíkszereda, 2016. október 9.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774