Felsősófalva Hargita megye kulturális központja ezen a héten

XXII. Székelyföldi Nemzetközi Tánctábor

(0 Szavazat)116 megjelenítés

Idén XXII. alkalommal rendezik meg a Székelyföldi Nemzetközi Tánctábort László Csaba és a Pipacsok Néptáncegyüttes főszervezésében július 17–24. között Felsősófalván. Az egyhetes táborban a résztvevők Kis-Küküllő menti, pálpataki, sóvidéki és felcsíki táncokat tanulnak. Az autentikus népzene megőrzése érdekében a táncoktatás mellett a szászcsávási zenészek kíséretében külön képzés zajlik, ennek során a sóvidéki és a szászcsávási népzenével ismerkedhetnek az érdeklődők, valamint énekoktatás is lesz. Külön foglalkozást tartanak a gyerekeknek.

A július 17-i megnyitón a Pipacsok Néptáncegyüttes lépett fel. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében dicsérte azt az összefogást az egyház, az iskola és a parajdi helyi tanács között, amelynek révén biztosítani tudják a táborozók kényelmét. Ugyanakkor a falu közössége is odaállt a tábor mellé, ennek is köszönhető, hogy a héten rangos és színvonalas program lesz Felsősófalván, tette hozzá a megyeelnök.

László Csaba főszervező értékelése szerint sikeres az idei program, hiszen több mint háromszázan vesznek részt az intenzív tánctáborban.

Nyágrus László, Parajd község alpolgármestere a megnyitón elmondta: közösségformáló táborról van szó, amely nemcsak a település, hanem egész Székelyföld hasznára válik, hiszen tudatos hagyományőrzés zajlik oktatók irányításával. Ezt követően Szász Tibor András református lelkész köszöntötte az egybegyűlteket.

A táborozók a tanulás mellett székelyföldi és Kis-Küküllő menti tánccsoportok és egyéni előadók bemutatóját tekinthetik meg, és a helyi kézműves foglalkozásokkal ismerkedhetnek. Kirándulási lehetőség is lesz Szovátára a Medve-tóhoz, Parajdra a sóbányába, és Korondra a kerámiaműhelyekbe.

Az eseményről részletes program a közösségi oldalon érhető el.

 

Csíkszereda, 2016. július 18.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774