Felnőttképzési központ egy szakma gyakorlati elsajátítására

Folytatják a tanműhelyek korszerűsítését, várják az igényléseket

(0 Szavazat)93 megjelenítés

A fiatalok itthon maradása, és munkaerőpiacon való könnyebb elhelyezkedése érdekében felnőttképzési központot hoznának létre, valamint vonzóbbá tennék a pásztor szakmát, mivel hiány van ezen a területen, ezt pásztorképzéssel vagy akár lakóhelynek és sajtkészítésre is alkalmas mobilház kialakításával valósítanák meg. A mobilház gondolata a megyei tanács szakképzés munkacsoportjának szeptember 15-i megbeszélésén merült fel. Az elképzeléshez egyelőre szponzorokat, érdeklődő nagyobb gazdákat, közbirtokosságokat, és állattartó egyesületeket keresnek. 

- A pásztor szakmának térségünkben nincs becsülete, hiány van belőlük. Úgymond lassan szégyen pásztornak lenni, és amíg nem változtatunk ezen a felfogásmódon, vagy nem biztosítunk olyan feltételeket, hogy ezen szakma végzői biztonságban és jól érezzék magukat, addig egyre nehezebb lesz embert találni erre a munkára. A pásztorkodás hozzátartozik a hagyományos gazdálkodási módhoz, ezért nem szabad hagyjuk, hogy eltűnjön hisz állattartó gazdáink többségének nincs lehetősége tavasztól-őszig otthon takarmányozni az állatokat, ezért felszámolhatják az állatállományt, de a biodiverzitás is sérülhet, ha a legeltetés megszűnik, számos állat és növény természetes élőhelye kerülhet veszélybe – fogalmazott Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke a megbeszélésen.

A találkozóra meghívták Szakács Botondot, a Belgurhon képviselőjét (http://belgurhon.com/), aki nyitott volt az ötletre, megígérte hogy elkészíti a szóban forgó mobilház látványtervét. Az elképzelés tovább fejlesztett változata, az lenne, ha az esztenákra kilátogató turisták számára is alakítanának ki lakhatási felületet. Hozzátette, szívesen megmutatja vállalkozását a szakiskolás diákoknak, hiszen számára is nehézséget okoz szakembereket találni.

A gyűlésen részt vett Böjte Csaba atya, aki a Csíkszentsimonban működő hegyi farmerképzésről számolt be. A munkacsoportnak jelezte szándékát, és kérte az együttműködést egy létrehozandó felnőttképzési központ tekintetében, ahova olyan fiatalok iratkozhatnának be, akik szeretnének többet tudni a mezőgazdaságról, megtanulni a gépek használatát, ezenkívül más szakmákban is gyakorlati képzést nyújtanának ebben a központban akár középiskolásoknak vagy egyetemista fiataloknak, illetve azon idősebbeknek is, akik egy szakmát szeretnének elsajátítani. A mobilház első potenciális használójaként egy fiatal lányról mesélt, aki külföldről hazatérve kecske tartásba kezdett, bemutatva az ő pozitív példáját valószínűleg mások is érdeklődnének a pásztorkodás ezen formája iránt. Elmondta, nem meggyőzni kell embereket, hogy válasszák a pásztorkodást, hanem elsősorban a jelenleg ezzel foglalkozókat kell segíteni, hogy azt mondhassák gyermekeiknek érdemes pásztorkodással foglalkozni, és folytassák azt az életmódot.

Hargita megyében több jó felnőttképzési program is van, a megbeszélésen arról is szó esett, hogy azon képzések képviselőit, amelyeket bizalom övezi, és nemcsak diplomagyárként működnek, összehívják egy következő megbeszélésre, hisz érdemes a képzési kínálatot népszerűsíteni. Ez ügyben a megyei tanács fejlesztési ügynöksége és a megújult népiskola kell még nagyobb szerepet vállaljon. A résztvevők abban is egyetértettek, hogy pályaorientációra van szükség, ahol a gyermekek már kisiskolás korukban segítséget kapnak a szakmai irány kiválasztásában, és később középiskolás és egyetemista korban pedig a saját munkahely megteremtésében, ehhez a Hargita Megyei Tanulmányi Erőforrás Központ tudatosabb és hangsúlyosabb tevékenységére van szükség.

A megbeszélés további témájaként szakképzésről beszéltek. Ezzel kapcsolatosan Borboy Csaba, elmondta, hogy várhatóan az ősszel lesz költségvetés kiegészítés, de ha erre az ősszel nem kerül sor, akkor legkésőbb év elején megtörténik, addig pedig el kell dönteni, hogy melyik szakiskola laboratóriumának felszerelését szeretnék korszerűsíteni összefogásban a térségbeli vállalkozók, az iskola vezetősége és a fenntartó polgármesteri hivatal. Ezt időben elő kell készíteni, hiszen több siker is volt már e téren a megyében, tehát erre hangsúlyt kell fektetni, fogalmazott a megyei tanács elnöke. Hozzátette, a szerteágazó tevékenysége miatt nem lehet mindig jelen, és nem foglalkozhat mindennel személyesen, ezért a további szakképzéssel kapcsolatos megbeszéléseken Barabás Csaba kabinetvezető fogja képviselni, aki már a fejlesztési ügynökség igazgatójaként elkezdett egy projektet, amely keretében sikerült közös összefogással Székelyudvarhelyen létrehozni Székelyföld legkorszerűbb CNC tanműhelyét, Csíkszeredában szintén a legkorszerűbb villanyszerelő tanműhelyt, valamint Gyergyóban a faipari szakosztály tanműhelyét felszerelni a legújszerűbb eszközökkel. Mindhárom műhelyben olyan szakmát tanítanak, amely a diákoknak itthon jövőt és kiemelt bérezést tud biztosítani. Ezek konkrét megvalósított eredmények, amelyet úgy gondolom, hogy folytatni kell, éppen ezért Barabás Csabát kértem fel arra, hogy engem képviselve egyeztessen vállalkozókkal, iskolaigazgatókkal, polgármesterekkel, hogy ezt a projektet folytassuk, és közös összefogással újabb megvalósítások születhessenek a minőségi szakoktatás területén, fejtette ki a megyeelnök.  

Szakoktatás témában kiadott híreink elérhetők a következő linken: http://hargitamegye.ro/hirek/szakoktatas.html.

Csíkszereda, 2017. szeptember 16.


[ Szakoktatás ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774