Félmillió vendégéjszakát eredményezhet a Mária Út

Orbán Viktor miniszterelnök segítségét kérték a hálózat kiépítésében

(0 Szavazat)34 megjelenítés

A Közép-Európai zarándokút-hálózatának erdélyi és partiumi fejlesztése érdekében levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz Szabó István, Pest megye közgyűlésének elnöke és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, augusztus 21-én folytatott megbeszélésük eredményeként. A budapesti megbeszélésen továbbá részt vett Dr. Szabó Tamás a Mária Út Egyesület elnöke is.

A Közép-Európai zarándokút-hálózatának erdélyi és partiumi fejlesztése érdekében levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz Szabó István, Pest megye közgyűlésének elnöke és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, augusztus 21-én folytatott megbeszélésük eredményeként. A budapesti megbeszélésen továbbá részt vett Dr. Szabó Tamás a Mária Út Egyesület elnöke is.

A megyevezetők megítélése szerint a vallási turizmus fejlesztése által, egy nemzetközi léptékű programmal akár kétmillió többlet vendégéjszakát is hozhat a térségnek – írják a miniszterelnöknek címzett levélben, amelyben ismertetik a Mária Út eddigi főbb megvalósításait, az 1 Úton nemzetközi zarándoknapot, a Mária Maratont és a számos gyalogos, kerékpáros zarándoklatot.

„Tisztelettel kérjük Miniszterelnök urat, Magyarország Kormánya adjon támogatást a zarándokút hálózat erdélyi és partiumi kiépítésére. Mintegy 20 zarándokszállást kellene kialakítanunk, döntően meglévő épületek felújításával, és mintegy 400 km-es zarándokútvonal biztonságos járhatóságát kell biztosítani. Előzetesen ennek együttes ráfordítás igénye 1,5 milliárd forint.  Hargita Megye Tanácsa vállalja a gesztor szerepét az egész fejlesztési programot tekintve” – áll a két megyeelnök által aláírt megkeresésben.

Ugyanakkor a zarándokhálózat magyarországi fejlesztésében is kérték az elvi támogatását a miniszterelnöknek. Pest megye önkormányzata kész a koordinátori szerepre egy elkészült, részletes fejlesztési program végrehajtárásra, aminek forrásigénye mintegy 2,5 milliárd forint és a GINOP keretében ez tervezve is volt – hívták fel a miniszterelnök figyelmét.

A Mária Út túl azon, hogy közös programja lehet Közép-Európa térségének, felekezetközi program is. A Mária Út egy lépés a térség természetes összetartozása közös előnyökön nyugvó gazdasági és spirituális együttműködése terén – írják a levélírók, akik javaslatot tettek a nemzetközi együttműködés kormányszintű kialakítására is.  

A Mária-út erdélyi szakaszának kiépítése 2010-ben kapott erőre, amikor Kelemen Hunor művelődésügyi miniszterként támogatta a kezdeményezést. Hargita Megye Tanácsa a RECULTIVATUR projektje által 2011-2014 között csatlakozott a Mária Út Hargita megyei kialakításában, a projekt lezárása után a Hargita Közösségi Fejlesztési Társuláson keresztül támogatják a Mária Út projektet.

A Mária út – Via Mariæ spirituális turistaút, zarándokút a közép-európai népek Mária-tiszteletére épít, de egyben összekapcsolja az úthálózata révén nemcsak a Mária-kegyhelyeket, hanem az útvonal mentén lévő történelmi, kulturális értékeket is, vallásra való tekintet nélkül. Célja, hogy Közép-Európa vallási értékeit egységes rendszerré szervező turistaútvonal- és zarándokútvonal-hálózat épüljön ki Európa ezen régiójában, amely összeköttetést teremt kelet–nyugati irányban az osztrák Mariazell, Budapest, Máriapócs és Csíksomlyó között, valamint észak–déli irányban Czestochowa, Esztergom, Budapest, és Medjugorje között. A Mária út egy nagy keresztet rajzol ki Közép-Európa térképén (Ausztria, Magyarország, Románia, Szlovákia, Lengyelország, Horvátország, Bosznia-Hercegovina), ezáltal kialakítva egy El Caminóhoz hasonló helyi hagyományokra épülő zarándokútvonal-hálózatot.

 

Csíkszereda, 2017. augusztus 21.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774