Felmérték a megyei kórház négy osztályának igényeit

(0 Szavazat)106 megjelenítés

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Sürgősségi Betegellátó Egységét, a röntgen vizsgálatokat végző osztályt, az urológiai szakosztályt és a gasztroenteorológiai oszályt látogatta meg Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Korodi Attila parlamenti képviselő pénteken, december 2-án. Kacsó Jolán osztályvezető meghívására azzal a céllal látogatott el a megyevezető és a képviselő a kórházhoz, hogy megtekintsék a jelenlegi állapotokat és felmérjék a jövőbeni támogatási lehetőségeket.

Az osztályvezető több elképzelést is felvázolt, amely megoldásra vár. Egyik első megoldandó feladat a betegellátó egység folyosójának antibakteriális falfestékkel történő bevonása, amelyre akár kalákában is sor kerülhet a megyevezető szerint, a régi rongálódott kerekes székek javítására is szükség lesz, illetve új számítógépek beszerzése, amelyre a megyei tanács testülete a novemberi gyergyószentmiklósi kihelyezett ülésén egy millió lej támogatás kiutalását szavazta meg, többek között erre a célra is. Szó esett arról is, hogy a betegellátó termek jelenlegi vagonos elhelyezése nem a legmegfelelőbb, így a hosszú távú tervek között szerepel az osztály bővítése is, hiszen az osztályvezető beszámolója szerint a jelenlegi épületrészt túlnőtte az osztály.

A megyei kórház vezetősége részéről Fülöp Enikő gazdasági igazgató beszámolója szerint a fejlesztések érdekében a kórház pályázatot készít jelenleg elő uniós források lehívására.

Kacsó Jolán ugyanakkor fontosnak tartotta a nem régiben elhelyezett táblákat is a bejáratnál, amely az ellátás sorrendjére hívja fel a figyelmet. Mint kiderült három kategóriába osztják a beérkezett betegek sürgősségi szintjét, sorrendben piros, sárga és zöld besorolást kapnak a beérkezett betegek. Elmondása szerint a táblával igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy az osztályon nem érkezési sorrendben, hanem sürgősségi szint alapján fogadják a betegeket, elkerülve ezzel a félreértéseket.

Átalakításokat is terveznek az osztályon a mostani sárga illetve zöld részleget megcserélnék, hiszen a zöld esetek e leggyakoriabbak, ezért nagyobb termet igényel. Az osztályon található jelenlegi onkológiai részt szeretnék átalakítani váró teremmé a gyerekek és szüleik részére, hiszen jelenleg a folyosón kénytelenek várakozni, ahol általában nagy a forgalom és nem célszerű.

A megyevezető az urológiai szakosztályt is meglátogatta, ahol Dorin Sîngeorzan szakorvos és Czikó Mária főnővér az osztály bővítési lehetőségeiről számolt be. Elmondásuk szerint egy műtőosztályhoz képest szűk helyen igyekeznek elvégezni a mindennapi feladatokat, ezért célszerű lenne az osztályt bővíteni. Erre egy megoldás lenne, ha az osztállyal egy szinten lévő járóbeteg rendelőt a mostani tetőtérre építenék, ha ez technikailag is megvalósítható, ennek lehetőségét megvizsgálják.

Korodi Attila képviselő szerint meg kell vizsgálni azon túl, hogy a kórház saját forrásból mennyit tud félre tenni lehet-e hozzárendelni központi, bukaresti támogatást. – Ez nem könnyű feladat, hiszen elkell érjük, hogy Csíkszeredára felfigyeljenek Bukarestben, ehhez hangosabban és szakmailag felkészülve kell az ügyet előre tolni – fogalmazott a képviselő.

Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint feladat van, amelyet szét kell húzni, annak érdekében, hogy mindenki hozzáférjen és kapjon egy szeletet belőle, hiszen mindent egyszerre nem lehet megoldani, de ha mindenki megkapja a feladatát közösen hamarabb megoldjuk a problémákat. – Arra ösztönözzük az orvosokat, ápolókat, hogy legyenek bátrabbak, merjék kimondani észrevételeiket, azok jussanak el hozzánk, hogy közösen keressünk megoldásokat a kórház menedzsmentjét erősítve – fogalmazott a megyeelnök.

A sürgősségi osztályon elhangzott, hogy jelenleg négy szakorvossal működik, akik havonta 16-18 ügyeletet kell vállaljanak, hogy letudják fedni a nap 24 óráját. A jövőben szeretnének beindítani egy rohammentő autót, amelynek működéséhez további szakorvosokat kell a kórházhoz vonzaniuk. Az elképzelés szerint további négy sürgősségi szakorvossal ügyeletenként két szakorvos lenne, amelyből egyik a rohammentővel ki tud szállni az esetek helyszínére is.

Borboly Csaba a látogatás végén elmondta, hogy várják a további megkereséseket más osztályok részéről is, hiszen szeretnék december hónap folyamán meglátogatni azokat a szakosztályokat, ahonnan felhívás jön és szükség van segítségre, hogy közreműködéssel, közösen felmérjék az igényeket és megoldást keressenek rájuk.

Saját kezdeményezésre barátságosabbá tenni a kórházban töltött időt a gyerekek számára

A látogatás egyik meglepetése Csikós Katalin aszisztens kezdeményezése, amely népszerű a sürgősségi osztályra kerülő gyerekek körében. Az aszisztens ugyanis szabad idejében babákat készít a kórházba kerülő gyerekek számára, akik így könnyebben átvészelik az ott töltött időt. Tapasztalata szerint a gyerekek a babáknak köszönhetően együttműködőbbek és nem félnek annyira az orvosi műszerektől sem. Elmondása szerint volt rá példa, hogy a Doktor Lilinek elnevezett baba elkisért egy gyereket és végig vele maradt egy műtét alatt is, ugyanakkor a visszatérő gyerekek már kérik, hogy Doktor Lili kisérje el őket. Csikós Katalin ezen kívül mesekönyvet is írt, amelyben a gyerekek nyelvén magyarázza el, hogy a különböző orvosi eszközök, mint a sztetoszkóp, a fecskendő vagy a röntgent mire is használjákaz orvosok, ápolók.

Csíkszereda, 2016. december 2.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774