Felmérte az udvarhelyszéki árvízkárokat Hargita Megye Tanácsa

Gyors helyi döntésekkel és kalákával lehet orvosolni a bajt

(0 Szavazat)35 megjelenítés

Az árvízkárokat mérték fel Hargita Megye Tanácsa munkatársai július 5-én, kedden délután Kányád és Felsőboldogfalva község falvaiban. Mint tapasztalhatták, a 133-as megyei út Székelydálya és Ége közötti szakaszán az árok nincs megfelelően kitakarítva, így nagyobb esőzések idején a víz kiönt a kövezett útra, medret vág magának. Dályán a patak támfalát újra kell építeni, mivel az a föld terhelésétől befelé dől, Ége Székelyderzs felőli kijáratánál pedig az árvíz a híd betonelemeit teljesen tönkretette, alámosta a földes részt.

György Sándor, Kányád polgármestere elmondta, a legnagyobb károk az infrastruktúrában keletkeztek, az áradás utakat rongált meg, kavicsozott és aszfaltrétegeket tett tönkre, ezenkívül nagyon sok kút vált ihatatlanná.

– Vasárnap este önkéntesek és hivatásos tűzoltók szivattyúzták a vizet, most következik a kárfelmérés a gazdaságokban. Sok bejelentés érkezik nemcsak ingatlanokban, hanem mezőgazdasági területeken is keletkezett károkról – számolt be a kányádi községvezető.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke szerint minden ilyen helyzetben gyorsan kell döntéseket hozni, mert így könnyebb mindenkit meggyőzni arról, hogy segítsen a felhőszakadás okozta gondok megoldásában.

– Hiszek abban, hogy helyben, azonnal kell megoldást keresni, és kalákában orvosolni a bajt. Ugyanakkor kérünk pénzt a kormánytól az utak és a támfalak rendbetételére, és fontos, hogy a vízügyi hatóság is tegye a dolgát – nyilatkozta a megyeelnök.

Sándor György megyei tanácsos elmondta, hogy Peteken a víz sok helyen alámosta a tavaszi karbantartáskor rendbe tett részeket, megtöltötte az átereszeket, befolyt az udvarokra. Hozzátette: a falun áthaladó 137A megyei út Brassó megyével köti össze a térséget, ezért is fontos a rendbetétele.

A Felsőboldogfalva községhez tartozó Ócfalván megállapították, hogy az Országos Vízügyi Igazgatóság nagyon sürgős beavatkozására van szükség, mert a Maros Megyei Vízügyi Igazgatóságot, amelyhez a térség tartozik, nem ura a helyzetnek. Mederszabályozásra és támfalas partvédelemre van szükség, hangzott el. A megyei tanács munkatársai abban maradtak a falu lakosságával, hogy együtt, közös petícióban fordulnak az Országos Vízügyi Igazgatósághoz, hogy a gondokat kellő súllyal tudják bemutatni, mivel közel száz családnak immár negyedik alkalommal viszi el minden ingóságát a Hodos-patak. Borboly Csaba elmondta, hogy ebben együtt kell dolgozniuk, és közösen kell kérniük a hatóságokat – vízügyi, prefektusi és más közintézményt – ahhoz, hogy meghallják a hangjukat. A megyeelnök reméli, ősszel olyan változás lesz, aminek következtében könnyebben fog hallatszani az itteni közösségek hangja a fővárosban, de addig is élni kell minden lehetséges eszközzel.

A helyszínen készült fényképek megtekinthetők a következő albumban: https://www.facebook.com/borbolycsaba/photos/?tab=album&album_id=1014516275262422

Csíkszereda, 2016. július 5.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774