Felmérik a gazdák helyzetét Hargita megyében a sikeres pályázatokra való felkészülés céljából

(0 Szavazat)63 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége a Székely Gazdaszervezetek Egyesületével közösen kérdőíves felmérést indít a mezőgazdasági ágazatban dolgozó gazdák pályázati szokásait illetően, ezáltal feltérképezve a problémáikat is.

A kérdőíves felmérés célja, hogy a gazdák pályázási nehézségei felszínre kerüljenek. Ezen nehézségeket és kérdéseket elemezve, igyekszik a Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége választ találni minden egyes gazda számára. Pályázati tanácsadással és a megfelelő kapcsolati tőkével elősegítve a  gazdákat a sikeres pályázatok elérésében.

Az elkövetkezőkben kiemelten fontosak lesznek a különböző pályázati lehetőségek a Hargita megyei gazdák számára is, ezekre a pályázatokra pedig időben kell felkészülni. Többek között a Fiatal Gazda Pályázat a 2020-2021 időszakra pályázatonként legtöbb 40 000 euró összegű, vissza nem térítendő támogatást nyújt 41 év alatti gazdáknak. A fiatal mezőgazdasági termelőknek nyújtott támogatás júliusban indul, összesen 43 millió euró keretösszeggel, ebből egy bizonyos összeget a külföldről hazatérő fiatal gazdák támogatására különítenek el. A pályázatokat online kell benyújtani. A támogatás célja a gazdák ágazaton belüli támogatása, vállalkozások korszerűsítése, a környezetvédelmi, közegészségügyi és az állatjóléti feltételek megteremtése.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, ösztönözni szeretnék a gazdákat, hogy használják ki az európai uniós kiírások nyújtotta lehetőségeket.

„Hargita Megye Tanácsa, a fejlesztési ügynökség, a megyei tanács Vidékfejlesztési Egyesülete támogatásával és a falugazdász hálózatunk szakembereivel tudjuk segíteni és bátorítani a gazdákat” – tette hozzá a megyeelnök.

Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke elmondta, az egyesület által működtetett Székelyföldi Falugazdász Hálózaton belül húsz szakemberük van, akik különböző szakterületeken tanácsokat adnak a gazdáknak: termelésben, feldolgozásban, értékesítésben, és nem utolsó sorban a pályázati lehetőségek terén is. Céljuk, hogy olyan gazdatanácsadói hálózatot hozzanak létre, amely minden problémára választ tud adni.

A kérdőív kitöltésével az egyéni problémákat feltérképezve, könnyebben lehet megoldást találni.

„Mindenkit arra kérünk, hogy szánjon pár percet arra, hogy kitöltse kérdőívünket. Nagyon fontos, hisz látjuk a jelenlegi helyzetben is, hogy a direkt kapcsolattartásba óriási lehetőségek rejlenek. Akkor tudunk segíteni, ha tudjuk, hogy kinek mi a gondja, mit szeretne”- fejtette ki Borboly Csaba.

„Fontos, hogy a gazdák is értsék meg, együtt kell működjenek. Akkor lehet egy jó fejlesztési irányt megszabni, és akkor lehet akár térségekben gondolkozni, ha tudjuk, hogy mi a helyzet. Óriási lépés, ha minél többen kitöltik a kérdőívet”- emelte ki Becze István.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója elmondta, a kisgazdaságok problémájára egyre inkább megoldást talál úgy Hargita Megye Tanácsa, mint a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete.

„Ezeket a segítségnyújtásokat, megoldásokat tovább szeretnénk folytatni, fejleszteni. De mindezt a gazdák hozzáállásával tudjuk kamatoztatni. Meggyőződésünk, hogy a kis, háztáji gazdaságok életképességét a hasonló összefogások jelentik a továbbiakban is” – tette hozzá Cilip Árpád.

 

A kérdőív az alábbi linken érhető el:

https://bit.ly/gazdakfelmeres

A mezőgazdasági ágazatban dolgozó gazdák pályázati szokásaikat és a problémák feltérképezését népszerűsítő kisfilm az alábbi linken érhető el: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/763612567718331/

 

Csíkszereda, 2020. június 24.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774