Felkarolja a románoktatás ügyét Hargita Megye Tanácsa

Sajátos oktatási problémákkal foglalkozó intézetre lenne szükség

(0 Szavazat)85 megjelenítés

Regionális szinten is szükség lenne egy neveléstudományi intézetre, amely sajátos helyi problémákkal foglalkozna, mint amilyen a székelyföldi magyar ajkú gyerekek románoktatása – hangzott el azon a tanácskozáson, amelyet Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére szerveztek meg a csíkszeredai megyeházán május 7-én, csütörtökön.

Részt vett Görbe Péter főtanfelügyelő, Tódor Erika, a  Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanára, Holló Edit csíkcsicsói helyettes iskolaigazgató, Páll Emese fiatfalvi romántanár, Bálint Mihály, a székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképző, illetve Simó Ildikó, a székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója, Hargita Megye Tanácsa részéről pedig Borboly Csaba elnök, Ferencz Salamon Alpár és Burus-Siklódi Botond megyei tanácsosok – előbbi az oktatási szakbizottság elnökeként, utóbbi a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének vezetőjeként is –, Zonda Erika programokért felelős vezérigazgató, továbbá Dobos Erika, a megyei tanács elemzőcsoportjának vezetője.

A jelen lévő pedagógusok szülőként is beszéltek, amikor elmondták, mennyi nehézséget jelent a gyerekeknek a jelenlegi módszerrel folyó románoktatás. Szó esett a szakfogalmak hiányáról, amelyekkel a román többségnek érthetően el lehetne magyarázni, hogy más oktatási módszer szükséges a nem román anyanyelvűek számára a románórákon, mint a román ajkú tanulók esetében. Elhangzott, hogy a Sapientia egyetemen kívül az országban nincs olyan romántanárképzés, amely külön figyelmet szentel a nem román anyanyelvűeknek szóló oktatás módszereinek, a gyerekeket pedig nem motiválja a jelenlegi rendszer, ezért hangsúlyt kellene fektetni a didaktikai játékokra, a románnyelv-táborokra, valamint az online lehetőségekre. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy mind a mentalitás, mind az intézményrendszer akadályt jelent a probléma megoldásában.

Borboly Csaba elmondta, bár a megyei tanács hatásköre korlátozott ezen a területen, segíteni szeretne, hiszen a helyi közösségek szempontjából fontos, hogy a felnövő generációk folyékonyan tudjanak kommunikálni az ország többségének nyelvén. Dobos Erika bemutatta a romántanítással kapcsolatos online kérdőív részleges eredményeit. Az elemzőcsoport kérdőívet készített annak felmérésére, hogy a szülők és a tanárok miben látják a román nyelv oktatásának problémáit. Április 16. óta több százan töltötték ki, és még egy hétig lehet válaszolni a kérdésekre az alábbi linken: https://docs.google.com/forms/d/17lnhAekkpBFWDpxnoaTeJ7VHBfji6DiMz1heEQryJ5c/edit#.

A megbeszélés nyomán Hargita Megye Tanácsának elemzőcsoportja két jelentést is összeállít: egyet román illetékesek, szakemberek számára, felhívva a figyelmüket a problémára, egyet pedig a magyar szakemberek számára – ezeket megalapozó kutatásnak szánják a megoldáshoz.

 

Csíkszereda, 2015. május 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774