Felhívást intéz Hargita Megye Tanácsa a család és családi értékek támogatásáért

A parlament és a kormány nagyobb felelősségvállalását kérik

(0 Szavazat)137 megjelenítés

Kétirányú felhívást intéz Hargita Megye Tanácsa annak érdekében, hogy konkrét családbarát intézkedéseket foganatosítsanak, amelyek demográfiai szempontból ösztönzik a gyermekvállalást és segítik a családokat szülőföldjükön. A megyei tanács ennek érdekében egyrészt a parlament és a kormány nagyobb felelősségvállalását kéri ez ügyben, másrészt pedig a helyi önkormányzatokkal közösen összesítik az egyes községekben létező jó gyakorlatokat és elképzeléseket, ezeket szeretnék összegezni, majd egy irányba tartó stratégiát kiépíteni. 

Kolozsvári Tibor megyei tanácsos és a család szakbizottság vezetője az október 24-i sajtótájékoztatón elmondta, Románia lakossága folyamatosan elöregedik, aggasztó a munkaképes populáció, a közterheket viselő lakosság részarányának csökkenése, és az ellátó rendszerek is egyre nehezebben működnek, hiszen a fiatalok nagy része külföldre vándorol. Hozzátette: ezeket a tényeket pedig felelősen kell kezelni, és megoldást találni rájuk. – Nincs valós jövőkép a családok és gyermekvállalás támogatása nélkül – hangsúlyozta a megyei tanácsos, hozzátéve, hogy olyan széleskörű konzultáció és párbeszéd szükséges, amelyben a helyi önkormányzatok, a civilszervezetek és az egyházak is részt vesznek, majd a meglátásokat összesíthetik. Ennek érdekében az önkormányzatoknak a napokban levelet küldenek, hogy összesítsék a jelenleg gyakorlatba ültetett jó gyakorlatokat is (https://drive.google.com/open?id=0B3DH_aG2Ui1UMDRDX01yWjlnQ1U). A megyei tanácsos bejelentette, Hargita megye is családok évet hirdet, csatlakozva a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának programjához.

Farkas Enikő, a megyei tanács programokért felelős vezérigazgató-helyettese felsorolta a megyei tanács és alintézményei családsegítő programjait, amelyek összege több mint 1,3 millió lej (https://drive.google.com/open?id=0B3DH_aG2Ui1UY1hXdFRMZ2kzS2c).

Előzőleg ezen elképzeléseket a hónap elején tartott rendkívüli tanácsülésen is ismertette Kolozsvári Tibor (http://www.hargitamegye.ro/hirek/hargita-megye-is-reszt-vesz-a-helyi-termekek-napjan.html).

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke örömét fejezte ki, hogy a munkacsoportnak köszönhetően egy sor tevékenység elindulhatott, amelyek közvetlenül segítik a családosokat. Mint mondta, Bukarestnek van mit pótolnia ezen a területen. Erre a megyeelnök Régiók Bizottsága néppárti csoportjának (EPP) ülésén is  felhívta a figyelmet a magyar Országgyűlés felsőházi termében (korábbi közleményünk itt olvasható), dicsérve a magyarországi példákat. – A politika keveset beszél a családokról ebben az országban, a felhívásunkkal szeretnénk ugyanakkor egy széleskörű párbeszédet is kezdeményezni, hiszen fiataljainkat támogatnunk kell a családalapításban, az itthon maradásban. Ebben nagy szerepe van egyházainknak is, ezért támogatjuk kiemelten történelmi egyházainkat. Addig amíg Bukarest is jobb belátásra tér, nézzük meg helyben a jó gyakorlatokat, javaslatokat, hiszen mi is tudunk apró lépésekkel változtatni – fejtette ki Borboly Csaba, hozzátéve, hogy a visszaosztásoknál is kiemelt figyelmet fordítanak az elkövetkezőkben a családokat támogató intézkedésekre. Ebben az ügyben jogszabálymódosító javaslatokat is megfogalmaztak már a megyei tanács részéről, amelyeket a megyeelnök remél, hogy idővel figyelembe is vesznek, hiszen, mint mondta, az RMDSZ parlamenti képviselete is mindig kiállt ezek mellett, és a többi politikai frakciót érzékenyebbé kell tenni a téma iránt (http://hargitamegye.ro/testulet/jogszabaly-modosito-javaslatok.html). Borboly Csaba örömét fejezte ki, hogy megvalósult ez az állásfoglalás, és reméli, valóban széleskörű párbeszéd alakul ki, amellyel konkrét eredményeket is el lehet érni.

Csíkszereda, 2017. október 24.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774