FELHÍVÁS – Orbán Balázs-díj

(0 Szavazat)36 megjelenítés

Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa 2011-ben közösen hozta létre a Székelyföldi Orbán Balázs-díjat, amely azoknak a személyeknek adományozható, akik sokat tesznek a közös székelyföldi ügyekért. 

A közös történelmi múlt és kultúra révén összetartozó három megye a régió egyik legjelentősebb kitüntetésének szánja az Orbán Balázsról elnevezett díjat a térség érdekében folytatott kimagasló tevékenységért.

A rangos kitüntetést első alkalommal 2011-ben adományoztuk az önkéntesség jegyében az arra érdemeseknek. Azóta évente odaítéltük az elismerést:

- 2012-ben az Aktív Idősödés és a Generációk Közötti Szolidaritás Európai Éve jegyében;

- 2013-ban a Kós Károly-emlékév kapcsán;

- 2014-ben a Család és munka összehangolása évének jegyében;

- 2015-ben A Fejlesztés Európai Évének kapcsán azoknak a személyeknek, szervezeteknek, akiknek/amelyeknek szellemisége, munkája élő örökség, követendő példa, mely révén elismerést és érdemet szereznek a régiónak;

- 2016-ban a Márton Áron Emlékév jegyében olyan személyeket tüntettünk ki a rangos díjjal, akik nemcsak hitbeli, hanem kiemelkedő lelki- és közösségi pásztorai is híveiknek, egyházközségüknek;

- 2017-ben a reformáció 500. évfordulója alkalmából olyan személyiségeknek ítéltük oda a kitüntetést, akik munkájukkal megújulást hoztak a gyülekezet életébe, illetve a lelkipásztori teendők mellett felvállalták hiánypótló szociális, kulturális és ifjúsági tevékenységek szervezését is, és ezáltal hozzájárultak a közösség összetartásához és megerősítéséhez. 

„Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása” – ennek jegyében hirdette meg az Európai Unió a Kulturális Örökség Európai Évét. A mottóban megfogalmazott törekvésben visszaköszön Orbán Balázs éppen 150 esztendővel ezelőtt megfogalmazott szándéka: a múlt ismerete, a jelen állapotának felmérése alapozza meg a jövőt, a térség felemelkedését.

Az idei esztendő a Kulturális Örökség Európai Éve, az ennek jegyében szervezett tevékenységek a kontinens kulturális hagyatékának megismerését és megismertetését tűzték ki célul. Az idei Orbán Balázs-díjat az adományozók olyan személyiségeknek ítélik, akik tevékenységük révén sokszínű kulturális örökségünk feltárásához és széles körben való megismertetéséhez járulnak hozzá, megmutatva régiónk sajátosságait, értékeit.

A Székelyföldi Orbán Balázs-díj kör alakú, 70 mm-es átmérőjű, 4,5 mm vastagságú, kétoldalas ezüstből készült vert érme, amelyet emléklappal és pénzjutalommal együtt adományoznak a megyei önkormányzatok vezetői egy külön erre az alkalomra szervezett ünnepségen a Székelyföld Napok keretében. A díjátadó ünnepségre 2018. október 12-én 19 órától kerül sor Csíkszeredában, a Mikó-vár nyugati bástyatermében.

Ezennel tisztelettel felkérjük, küldje el az Orbán Balázs-díjra vonatkozó jelölését rövid indoklással 2018. október 2-án déli 12 óráig az info@hargitamegye.ro e-mail-címre.

Tisztelettel és köszönettel:

 

Borboly Csaba                                                     Barti Tihamér                               Biró Barna Botond

elnök                                                                    alelnök                                          alelnök

 

Csíkszereda, 2018. szeptember 26.

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774