Felére csökkent a fiatal lakosok száma Hargita megye nagyobb városaiban

Megoldásokat keresnek a megye problémáira

(0 Szavazat)23 megjelenítés

A fiatalok külföldre vándorlása, a humán erőforrás, a szakemberek, a befektetők, az infrastruktúra (az autópálya), az ipari park hiánya – ezek tartoznak Hargita megye legfontosabb problémái közé, derült ki a prefektusi kollégium február 29-én tartott ülésén. Barabás Csaba, Hargita Megye Tanácsa beruházásvonzási irodájának vezetője bemutatta megyénk legfontosabb problémáit a résztvevőknek. 

Ezek közé tartozik, hogy Hargita megye lakossága 10%-al csökkent az elmúlt 20 évben, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós és Maroshévíz esetében a 0-19 év közötti lakosok száma összességében a felére fogyott, mert egyre több fiatal vándorol külföldre jobb megélhetési lehetőséget keresve. Vannak kezdeményezések, de még mindig kevés intézkedés van a fiatalok itthon tartása érdekében. További adatok szerint a megye lakosságának 25%-a nyugdíjas, ez azt jelenti, hogy elöregedett a lakosság. Bemutatójában kitért arra is, hogy a Hargita megyei városok közül Gyergyószentmiklóson a legnagyobb a munkanélküliség, a legkisebb pedig Csíkszeredában, országos szinten pedig a megye a középmezőnyben helyezkedik el.

A szakemberhiányt akkor lehet megoldani, ha a vállalkozók együttműködnek a szakiskolákkal, az érintett közintézményekkel. Közösen tudnák új szakok oktatását bevezetni. Felmérésekkel ki lehet mutatni, hogy milyen területeken van szükség szakemberekre, melyek a legjobban fizető szakmák, és a fiatalokat ezen szakok fele kell irányítani. 2015 októberében készült egy felmérés, amelyből kiderült, a legnagyobb fizetések az IT szektorban vannak. Ennek következménye, hogy a beruházásvonzási iroda felvette a kapcsolatot a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel egy informatika szak indítása kapcsán. Emellett közbenjárásukra a székelyudvarhelyi Bányai szakközépiskolában ősztől elindulhat a CNC-kezelői szakosztály.

A fiatalok elvándorolnak, humán erőforrás hiány van, a befektetőknek pedig nem tudnak szakembereket biztosítani. Megoldásként javasolnák, hogy kedvezményeket kapjanak a befektetők, például adókedvezményt, illetve felhívták a figyelmet, hogy különbséget kell tenni a befektetések között, mivel nem mindenik előnyös a térség számára. Továbbá kevés befektető érkezik a megyébe, ezen változtatni lehet a befektetési lehetőségek népszerűsítésével megfelelő helyeken, a lehetőségeket tartalmazó honlap: http://investinhargita.ro/hu reklámozásával. A befektetési lehetőségek feltárása mellett a tervek közé sorolták a szakképzés fellendítését. Létrehozták a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökséget, amelynek célja a lehetőségek népszerűsítése, befektetők vonzása, a hazai és a külföldi kapcsolatok bővítése lesz. Létrehozzák az ügynökség konzultatív tanácsát is, ebbe várják a szakembereket.

A prefektusi kollégium ülésén Borboly Csaba is kifejtette álláspontját, elmondta, jó az együttműködés a prefektúrával és a tanfelügyelőséggel. Javasolta, hogy meg kell vizsgálni, miért zárnak be a Hargita megyei cégek, segíteni kell a kisebb helyi vállalkozásokat is. Hozzátette: két éve dolgoznak a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökség létrehozásán.

A hozzászólók egyetértettek abban, hogy a felvetett problémákra kellene nagyobb hangsúlyt fektetni a továbbiakban, a fiatalok itthon tartása érdekében.

Csíkszereda, 2016. február 29.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774