Felejthetetlen élmény a Yuppi Tábor!

Beteg gyerekek táboroztatását támogatja Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)9 megjelenítés

Kilenc év, 19 élményterápiás tábor, 749 súlyos beteg gyerek és családtagjaik, 785 önkéntes – így foglalható össze számokban a Hargita Megye Tanácsa által is támogatott Yuppi Tábormozgalom elmúlt 9 évének nyári vakációs mérlege. Idei első táboruk július 14-én kezdődik, de a nyár folyamán több alkalommal fogadnak beteg gyerekeket.

Egy családban a gyermek a legnagyobb kincs, de ha valamilyen súlyos betegségben szenved, megváltozik mindannyiuk élete. A Yuppi Tábor különféle kórok megértésében, elviselésük megkönnyítésében segítene a táborokkal, ahol inkább a gyerekek képességeire, mintsem korlátaira figyelnek. A szervezők célja, hogy a gyermekek személyre szabott kihívások teljesítésével érjenek el sikereket, könnyebben barátkozzanak, hasznosnak érezzék magukat, felfedezzék erősségeiket, képességeiket. A táborban gyűjtött élményeket a betegséggel való küzdelemben, a mindennapokban is használni tudják.

A Yuppi Tábort már kilencedik éve szervezik meg, mert hisznek abban, hogy minden gyermeknek joga van a gyerekkorhoz, így a diabéteszes, reumás és onkológiai betegségben szenvedő gyerekeknek is. „A Yuppi Tábor csodavilágában a krónikus és súlyos beteg gyerekek és családjaik életre szóló élményekkel gazdagodnak és felfedezik a magukban rejlő erőt” – vélik a szervezők.

A táborban élményterápiás tevékenységekkel várják a gyerekeket: magaskötélpálya-mászás, lovaglás, evezés, íjászat, kézműves foglalkozások, fotográfia, színház és bűvészkedés is szerepel a programban. Július 14-20. között zajlik a diabéteszes kisgyermekeknek szóló tábor, július 28-augusztus 3. között a diabéteszes fiatalok táboroznak, augusztus 18-24. között a rákbeteg és autoimmun betegségekkel küzdő fiatalokat várják, augusztus 29-szeptember 1. között pedig olyan családok táboroznak együtt, amelyekben az onkológiai betegségben szenvedő gyerek 10 év alatti.

A Bukaresti Onkológiai Intézet adatai szerint Romániában évente ötszáz gyermeket diagnosztizálnak rákos betegséggel, 80 %-os gyógyulási aránnyal. A diabétesz pedig a XXI. század betegségének nevezhető gyakorisága miatt, a statisztikák szerint közel 3000 gyermek és fiatal szenved I. típusú diabéteszben, akik különleges étrendet igényelnek és naponta legalább három alkalommal inzulinra van szükségük. A juvenilis idiopátiás artritisz (JIA) egy kevéssé ismert és elterjedt gyermek- és fiatalkorban jelentkező, krónikus sokízületi gyulladással, gyakran mozgáskorlátozással járó autoimmun betegség. Romániában a lakosság mintegy 2%-a cöliákiával él, köztük 30 ezer gyerek, viszont csak körülbelül 3000 személyt diagnosztizáltak. A lupusszal élők száma körülbelül 9000, 90%-uk 15 és 44 év közötti lány, illetve nő.

Csíkszereda, 2019. március 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774