Felcsíki, középcsíki és gyimesi települések polgármestereivel egyeztettek a megyei tanács költségvetésének elfogadása előtt

(0 Szavazat)32 megjelenítés

A felcsíki, középcsíki és gyimesi települések polgármestereivel egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Becze István, Rácz Árpád és Szentes Antal megyei tanácsosok az elmúlt héten. A megyeelnök szolidaritásra szólította fel a térség polgármestereit, mivel az idei települési költségvetés kiegyenlítésre szánt összegek, amelyet az országos költségvetésből kaptak, nem oldja meg a beérkezett igénylések döntő többségének finanszírozását.

– Olyan beruházások, programok élveznek prioritást, amelyek az egész térség számára fontosak – jelentette ki a megyeelnök, példaként említve az alcsíki derítőállomást és a csíkszentsimoni gáz bevezetésének ügyét, amelyért szolidaritást vállaltak az alcsíki települések, hiszen a gáz bevezetését követően elkészülhet a krumpli feldolgozó, komoly előrelépést jelentve a csíki termelőknek. Továbbra is fontos a szakképzés támogatása, a tangazdaságok felszerelésére is figyelmet kell fordítani.

A víz és csatorna rendszerek kiépítésére illetve felújítására a megyeelnök javasolta a polgármestereknek, hogy ez irányú igénylésüket, amelyek a Harvíz Rt. által lebonyolított POIM programba (Program Operațional de Infrastructură Mare) nem férnek bele, pályázzanak a kormány helyi fejlesztési programjára (PNDL). Ugyancsak a PNDL program keretében azokat a községi utcákat részesítik előnyben, ahol már elkészült a víz és csatorna rendszer.

Csíkmadarason a gázhálózat kiépítésére helyeznek hangsúlyt és egy mini ipari terület kiépítéséhez szükséges forrásokhoz járulnak hozzá. Figyelembe véve, hogy az RMDSZ parlamenti képviselői és szenátorai közbenjárásának köszönhetően  a múlt évhez képest nőtt az összeg, így valamivel több pénz jut a felcsíki és gyimesi térségbe. Ugyanakkor felhívta a megyeelnök a figyelmet, hogy egyben kell kezelni több megyei szintű intézkedést és további döntési lehetőségeket. Ennek értelmében ebben az évben jelentős értékű munkálatok várhatóak Gyimesközéplokon a megyei út mentén (úttest, hidak, partvédelem, sáncok). Ugyanez várható Csíkcsicsóban, ahol híd építésre és aszfaltozásra lehet számítani. Csíkszentgyörgyön is várható jelentős munkálat aa megyei úton, illetve Csíkszentkirály területén a Büdösfürdő felé vezető úton.

Karcfalván vállalták Madicsa-fürdő villamosítását, amelyhez előzőleg Hargita Megye Tanácsa biztosította a szükséges anyagot. Emellett szeretnék összekötni a hoki pályát a központtal. Csíkdánfalván a járdát kell szintre emelni, amelyhez csak munkálat szükséges. A kultúrotthon fűtését megoldandó kazánház építésére pályáznának, valamint az önkéntes tűzoltó egyesület garázsának megépítésére. Csíkcsicsóban az emlékmű körüli teret rendeznék idén. Csíkszenttamáson háromszáz méter támfal építése a legfontosabb, emellett sport pálya építésére és fa busz megállók építésére pályáznának. Csíkpálfalván a megyei út megépítése a legfontosabb ügy. Szépvízen a teke pálya rendbe tételét szeretnék elkezdeni.

Szentes Antal megyei tanácsos fontosnak tartotta a térségi szintű egyeztetéseket, hiszen így a települések vezetőivel közösen lehetett megbeszélni egy-egy község igényléseit.

Becze István megyei tanácsos szerint összetett a források lehetősége, amellyel az elkövetkező három évben okosan kell gazdálkodni, összpontosítva arra amit ez alatt az idő alatt meglehet valósítani.

Csíkszereda, 2017. február 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774