Fél évszázad a sajtófotók tükrében

Fotókiállítás a Megyeháza Galériában

(0 Szavazat)33 megjelenítés

A Hargita és a Hargita Népe napilap a sajtófotók tükrében címmel nyílt fotókiállítás az újság egykori és jelenlegi fotóriportereinek munkáiból február 21-én, szerdán délután a Megyeháza Galériában. A tárlat részét képezi a február 13-23. közötti rendezvénysorozatnak, amelynek filmvetítés, könyvbemutatók, műhelyfoglalkozás és találkozó is részét képezi.

Elsőként, a házigazda megyei tanács részéről, Zonda Erika vezérigazgató köszöntötte a tárlatlátogatókat, tolmácsolva Borboly Csaba megyeitanács-elnök üdvözletét.

– Az évfordulók okot adnak és alkalmat nyújtanak az emlékezésre, a visszatekintésre, a napi rutinból való kizökkenésre, a számvetésre és teendőink továbbgondolására. Az ötven éves napilap, no meg annak volt és jelenlegi fotósaira úgy is tekinthetünk, mint a XX-XXI. század krónikásaira, akik megörökítik és átörökítik a tegnap történéseit, ami gyerekeink, unokáink számára már történelem – hangsúlyozta Zonda Erika programokért felelős vezérigazgató.

Sarány István, a Hargita Népe napilap főszerkesztője köszöntötte a lap jelenlévő alapítóit, az első generáció képviselőit, valamint a jelenlegi munkatársakat.

– Nagy P. Zoltán, akinek több fotóját is megtekinthetik, több évtizedes munkásságával iskolát teremtett, megszabta az arculatát a lap képi világának, és ezt a munkát folytatták az utána jövő fotóriporterek is – emelte ki a főszerkesztő.

A kiállítást szakmailag Székedi Ferenc publicista, a lap egykori munkatársa méltatta, felvázolva azt is, milyen a jó sajtófotós:

– Nagy P. Zoltán 33 éven át fotózott a Hargitának, és amikor 2001-ben elment nyugdíjba azt mondta, több mint 30 000 fotója jelent meg a lapban és más helyen itthon és a nagyvilágban. Az ő élete fotókban mérhető élet. Művészfotói közül számos bejárta a világot, díjak tucatjait hozva el. Ezeken a képeken nem fog az idő, hiszen valamennyi a szakmaisághoz, a kompozíciókészséghez, a látásmódhoz, az érzékenységhez, a nyitott szemhez kötődnek – fogalmazott Székedi Ferenc publicista.

A tárlat Nagy P. Zoltán, Kristó Tibor, Csíki Zsolt, Balázs Árpád, László Róbert és László F. Csaba munkáit vonultatja fel.

Csíkszereda, 2018. február 22.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774