Fejlesztik az egészségügyi rendszert és a turizmust

Európai uniós projektekről szavazott rendkívüli ülésén Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)29 megjelenítés

Európai uniós finanszírozással fejlesztik a csíkszeredai, a gyergyószentmiklósi és a gyergyótölgyesi kórházat, valamint hegyimentő bázist építenek Tusnádfürdőn és Borszéken. Ezek sürgőssége indokolta Hargita Megye Tanácsa augusztus 10-i rendkívüli tanácsülését, ahol megszavazták a megye fejlesztésére irányuló projekteket.   

Átcsoportosította a kormány az el nem költött európai uniós pénzeket, és így létrehozva egy új tengelyt, támogatják az egészségügyi intézményeket, ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A támogatás a sürgősség és a járóbeteg rendelés eszközbeszerzésére vonatkozik, azokat a beruházásokat térítik meg, amelyek 2014 januárja és 2017 decembere között zajlottak, illetve amelyeket augusztus 13-ig feltöltenek az elektronikus közbeszerzési rendszerbe, és lebonyolításuk nem haladja meg a 2019. szeptember 31-i határidőt. A projektekben direkt pályázó az egészségügyi minisztérium, a kórházakat pedig csoportosították. Így kerültek egy pályázatba a Hargita és a Kovászna megyei egészségügyi intézmények, illetve a megyei tanácsok. Ezek a projektek Hargita megyéből a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat, a gyergyószentmiklósi városi kórházat és a Gyergyótölgyesi Pszichiátriai Kórházat érintik.

Péli Levente, a megyei tanács műszaki vezérigazgatóságának vezérigazgató-helyettese kifejtette: reméli, hogy minél több pénzt le tudnak hívni, az eddigi számítások szerint a két pályázat összege több mint 22 millió lej, amelyből a sürgősségi osztály több mint 17 800 000 lejt kap, a járóbeteg rendelő pedig 4 600 000 lejt.

Dr. Konrád Judit, a csíkszeredai sürgősségi kórház menedzsere elmondta, ezek a projektek nagyon fontosak, hiszen a megfelelő betegellátáshoz járulnak hozzá. Vissza nem térő alkalomnak nevezte a mostani lehetőséget, mint kifejtette, a megtérített összegeket orvosi műszerek vásárlására fordítják, amelyek nagy szerepet játszanak majd a diagnosztizálásban és a megfelelő kezelésben.

Két hegyimentő bázis is épül Hargita megyében Tusnádfürdőn és Borszéken, mindkét projekt szerződéskötési fázisban van. A tusnádfürdői esetében – melynek összértéke több mint 200 000 lej – költségvetés-kiegészítésre volt szükség, erről szavazott a tanács.

Költségvetés-módosításról is döntöttek, erre a csíkszeredai kórház miatt volt szükség, annak beruházási listája módosult a pályázás érdekében, illetve a jövő hétvégén tartandó csíksomlyói Passió című előadás szervezését támogatja Hargita Megye Tanácsa. Továbbá bekerült a költségvetésbe a tibodi út leszakadásának javítása, amelynek a szakvéleményezését augusztus 10-én kapta meg a megyei tanács.

Hargita megyei küldöttség utazik a magyarországi Tolna megyébe, ahol aláírnak egy közös nyertes pályázatot, erről is szavazott a tanács.

– Prioritás számunkra az egészségügyi rendszer folyamatos fejlesztése, de ugyanúgy a biztonságos turizmus és az eredményes hazai és nemzetközi kapcsolatok is. Fontosnak tartjuk a pályázati lehetőségek minél nagyobb mértékben való kihasználását, ezért is örvendetes, hogy ma olyan projektekről szavaztunk, amelyek más-más területen, de a megye fejlődéséhez járulnak hozzá – nyilatkozta a tanácsülés kapcsán Borboly Csaba megyeelnök.

 

Csíkszereda, 2018. augusztus 10.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774