Fejlesztési ügynökség létrehozását tervezi Hargita Megye Tanácsa

Együttgondolkodásra ösztönzik a gazdasági szereplőket

(0 Szavazat)161 megjelenítés

Beruházásvonzás és a munkahelyteremtés ösztönzése céljával megyei fejlesztési ügynökség létrehozását tervezi Hargita Megye Tanácsa. Erről tanácskoztak a csíkszeredai megyeházán augusztus 6-án, csütörtökön vállalkozók, polgármesterek, politikusok Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének meghívására. A megyeelnök szerint az általa vezetett intézménynek kötelessége foglalkozni a gazdasági élet serkentésével, ugyanakkor a törvények gátat szabnak ennek. Mint elmondta, Hargita megyében minden szereplő önmagában próbál boldogulni, a megyei tanács viszont szeretné megteremteni annak a lehetőségét, hogy egy asztalhoz üljenek, ehhez továbbra is erőforrásokat biztosítanak a törvény keretein belül.

– Az együttgondolkodás alapjait teremtjük meg itt. Ez a lényeg, az intézményi formát másodlagosnak tekintem. Fejleszteni, befektetőket vonzani közös erővel könnyebben lehet, együtt könnyebben bővíthetjük a meglévő pályázatok, támogatások, lehetőségek körét, és így nagyobb eredményt tudunk elérni. Ennek érdekében bővítenénk egyik alintézményünk tevékenységét, terveink szerint az energiagazdálkodási ügynökség ősztől átalakulna, és segítene a munkahelyteremtő vállalkozásoknak a kapcsolatteremtésben, a közös fellépésben, a közös lobbiban – jelentette ki a megyei tanács elnöke.

Ahhoz, hogy az önkormányzatok is részt vehessenek a kezdeményezésben, a közösségi fejlesztési társulás, azaz az „ADI” román rövidítéssel közismert jogi forma lenne megfelelő, ezért ennek a lehetőségét sem zárták ki. Erről azonban tovább konzultálnak a polgármesterekkel, mivel a tanácskozástól ők nagyrészt távol maradtak, a márványtermet zömében vállalkozók, illetve szövetségeik képviselői töltötték meg. Az ügynökség vagy társulás mellett létrehoznának egy gazdaságfejlesztési bizottságot is, ennek megalakításáról is konzultáltak a jelenlévők.

Barabás Csaba, Hargita Megye Tanácsa Befektetésvonzási Irodájának vezetője beszámolt a magyarországi testvérmegyékben és Temesváron, a „legvállalkozóbarátabb” romániai városban szerzett tapasztalatairól. Kiemelte, hogy mentalitásbeli különbséget tapasztalt Hargita és a többi megye között, ezen kellene változtatni. (A beszámoló megtekinthető a következő linken: http://hargitamegye.ro/upload/public/fejlesztesi_ugynokseg.pdf)

Csíkszereda, 2015. augusztus 6.


További információk: Invest in Hargita

[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774