Fedett lovarda erősíti a lovas mozgalmat Csíkban

Átadták a fedett lovardát Csíkszentsimonban

(0 Szavazat)229 megjelenítés

2016. szeptember 17-én helyezték el a fedett lovarda alapkövét Csíkszentsimonban, a Böjte Csaba OFM vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyerekotthonának udvarán a magyar kormány támogatásával. Két év alatt felépült a térségben egyedinek számító lovarda, amelyet Süli János, tárca nélküli miniszter és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár jelenlétében október 11-én, csütörtök este adtak át ünnepélyesen. 

A Szent László fedett lovarda átadásán jelen volt továbbá Barna Tamás lovas szakedző, a Kaposvári Egyetem tanára, Rombauer Tamás, a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesületének elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Köllő Miklós tervező, Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere, a moderátori teendőket is ellátó Kolozsvári Tibor projektkoordinár, megyei tanácsos, Becze István megyei tanácsos és Cilip Árpád, a megyei tanács lovasprogramokért felelős Fejlesztési Ügynökség vezetője is.

Borboly Csaba köszönetét fejezte ki a magyar kormány által nyújtott támogatásért. A magyar állam 9 millió forint támogatást nyújtott a fedett lovarda elkészítésére, ezért köszönetet mondtak a jelenlévő Potápi Árpád János államtitkárnak, aki korábban már látogatást tett a csíkszentsimoni otthonba, és akkor fogalmazódott meg az ötlet, egy fedett lovarda megépítésére.

– Nagy igényt fog kielégíteni a  lovarda, mert sokan szeretik térségünkben a lovakat, mert a magyar emberhez hozzátartozik a ló, a lovas élet szeretete. A magyarság és a lovaglás évszázadok óta elválaszthatatlanok egymástól. Köszönjük a magyar államnak, hogy befektet a jövő fiataljaiba, értéket ment és értéket teremt – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeelnök.

Süli János tárca nélküli miniszter ünnepi beszédében kiemelte annak a fontosságát, hogy mindenkinek legyen lehetősége a szülőföldön maradni, megmaradni és olyan szakmát elsajátítani, amiből meg is tud élni.

– Ez egy remek lehetőség a környékbeli gyerekeknek, hogy egy szakmát elsajátítsanak – emelte ki Süli János.

– A lovarda nem csak az otthonban élő gyermekeké, hanem mindazokat várja, akik szeretik a lovakat, számos fiatal tanulhat majd itt lovagolni. A település számára büszkeség, hogy fedett lovardában sajátíthatják el a lovaglást a gyerekek. A székelyföldi lovas társadalom is biztos pontként tekinthet rá, lovas táboroknak és egyéb rendezvényeknek is otthont adhat a későbbiekben – nyilatkozta Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere.

A rendezvényen jelen voltak a Csíkszéki Mátyás Huszárok, közreműködtek a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ fiataljai, befejezésül a magyar és a székely himnuszt a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében énekelték el.

A helyszínen készült élő bejelentkezés itt tekinthető meg:

https://web.facebook.com/borbolycsaba/videos/769250910104146

Csíkszereda, 2018. október 11.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774