Farkas pusztított Csomafalván

Borboly Csaba hatékony vadgazdálkodást vár el a miniszteri rendelettől

(0 Szavazat)109 megjelenítés

28 juhot ölt meg egy farkas mára virradóan a gyergyócsomafalvi Tőke Lőrinc gazdaságában. A reggeli órákban a csomafalvi polgármesteri hivatalban folytatott megbeszélésen értesült a történtekről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki alpolgármesterrel közösen felkereste a károsultat, és helyszíni videón beszéltek a kárbejelentés és a hatékony vadgazdálkodás fontosságáról.

– Ezek azok az állatok tegnap még legelésztek. Hatalmas veszteség ez az állattartó gazda számára, akinek juhállománya felét egyetlen éjszaka alatt elpusztította a farkas – fogalmazott az eset kapcsán Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A megyeelnök megítélése szerint, ha ma a miniszteri rendelet nem úgy fog kijönni, hogy az a vadgazdálkodás és a természet számára hozzon előnyös megoldást, akkor nagyon nagy gondok lesznek a hétköznapok tekintetében.

– Ha Grațiela Gavrilescu miniszterasszony a rendeletet az előterjesztett formában  adja ki, akkor tovább kell tiltakoznunk, hisz az a forma ahogy közzétették az végrehajtatatlan. A vadászok kell ügyeljenek a természet egyensúlyára, másfél éve nincs semmiféle beavatkozás, ez nincs rendben! – mondta el a helyszínen Borboly Csaba.

Azt szeretnénk elérni, hogy a miniszterasszony a medvék és farkasok esetében jóváhagyott beavatkozási kvóta megszabásakor vegye figyelembe a következőket: a kvóta legyen arányos az egyedek számával, ami egyre növekszik Hargita és a környező megyékben – bírálta a mára esedékes miniszteri rendeletet a megyeelnök.

Jánosi-Borsos Attila alpolgármester azt is nehezményezte, hogy a tetemeket elszállító cégnek előre kell fizetni.

– Idén már öt nagy vadkár volt a településen, juhok és szarvasmarhák estek áldozatul. A szomorú az, hogy bent a faluban történnek a károk, nem kint az erdőn, bejárnak a vadállatok a lakott részekre – hangsúlyozta Gyergyócsomafalva alpolgármestere.

Egy fél évvel ezelőtt a megyei tanácsokra „nyomták” a tetemek ügyét, de még a végrehajtási előírás nem jelent meg – beszélt a rendszer kuszaságáról Borboly Csaba.

– Nincsenek szavaim, hogy mekkora veszteség ért. Hiába a villanypásztor, a kutyák a farkas hatalmas pusztítást végzett. Megevett egy-kettőt közülük, a többit csak megölte – mondta elcsukló hangon a károsult gazda.

Borboly Csaba arról is beszélt, hogy tegnap éjszaka levélben fordult a megye polgármestereihez, kérve őket, hogy minden olyan település, ahol sorozatos medvetámadás volt, tegyen le igénylést.

Várhatóan csak azok az igénylések lesznek figyelembe véve, ahol az alábbi feltételek teljesülnek: legalább 2-3 támadás történt az elmúlt három hónapban, amelyekre megtörtént a kárjelentés. Van kármegállapító jegyzőkönyv minden támadáshoz, továbbá legyenek fotók az állattetemekről. A megyei tanács és vidékfejlesztési egyesülete segíteni fog a vadásztársaságokkal való egyeztetésben, az igénylés ügyében – írta levelében Borboly Csaba.

– A pillanatnyi beavatkozás nem megoldás, hisz vadgazdálkodás nélkül nincs egyensúly a természetben – summázta a megyeitanács-elnök helyszíni videójában.

A vadkárok ügyében tett eddigi lépésekről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/  vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/

Csíkszereda, 2017. augusztus 8.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774