Falusi vendégasztal – felmérik az igényt

Fórumokon ismertetik a kezdeményezést

(0 Szavazat)75 megjelenítés

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság november 30-ig tartó tájékoztató kampányt kezdeményezett azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben ismertté tegye azt a rendelet-tervezetet, amely a falusi vendégasztalok (Punctele Gastronomice Locale) működését szabályozná és tenné lehetővé.

Hargita Megye Tanácsa, mint a Székely termék védjegy tulajdonosa kiemelt fontosságot tulajdonít ennek a kezdeményezésnek, amely erősítheti a hagyományos és székely termékek mozgalmát, hogy a helyben előállított termékeket helyben tudják értékesíteni a termelők.

A falusi vendégasztalok azt a célt kívánják szolgálni, hogy lehetőséget adjanak a termelőknek, a kisgazdáknak, akik falun élnek és dolgoznak, hogy helyi termékként értékesítési lehetőségeik legyenek törvényes keretek között.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a tervezettel kapcsolatosan úgy véli, hogy az kellő konzultálással, az érintettek széles körű bevonásával még jobbá tehető, ezért a közösségi térben konzultációra bocsátotta a témát.

A megyeelnök szerint a térségi kisvágóhídak vagy kisvágópontok kialakítása rendkívül sürgető, hisz csak ezáltal válik lehetővé a falusi vendégasztalok gördülékeny működtetése.

– A helyi termékek megtermelése, feldolgozása és értékesítése hozzájárul a térség megerősödéséhez, a munkahelyteremtéshez, a fiatalok itthon maradásához, ezáltal pedig egy biztos székely jövő megteremtéséhez – fogalmazott Borboly Csaba.

– Nekünk az a dolgunk most, hogy minél több vidéken élő emberhez eljusson az üzenet, hogy lesz-e jelentkező erre a kezdeményezésre, hisz vannak előnyei és hátrányai is – véli Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója.

Püsök László, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság főosztályvezetője elmondta: a főhatóság elindított egy felmérési akciót országos szinten, hogy tisztába legyen körülbelül hány személy igényli ezt a tevékenységet folytatni. A falusi vendégasztal keretében napi két féle levest, két féle főételt és 2 féle desszertet kell elkészíteni, és aznap azt el is kell fogyasztani. Ezeket az ételeket a higiéniai előírásoknak megfelelően készíthetik csak el. Ilyen fajta tevékenységet csak autorizált fizikai személyek és családi vállalkozások, valamint cégek végezhetnek.

A cégek a következő dokumentációt adják le az állategészségügyhöz:

- személyi igazolvány másolata

- vállalkozói bizonylat

- alaprajz, arról a helyiségről, ahol a tevékenység fog zajlani

http://www.ansvsa.ro/download/formulare_-_modele/formulare_cereri_operatori/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc

A dokumentáció elfogadása után egy tisztiorvos helyszíni terepszemlét tart és ha mindent rendben talál, akkor a kérelmező megkapja a regisztrációs számot amellyel hivatalosan működhet. Ez lehetővé teszi, hogy a gazdaságban megtermelt gyümölcsöt és zöldséget felhasználva készítse el a vendégasztal kínálatát. A hús alapanyag csak engedélyezett kisvágóhídról vagy kisvágópontról származhat.

A falusi vendégasztal iránt érdeklődők a helyi tanácsnál jelentkezhetnek és a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság munkatársai igény esetén kiszállnak a helyszínre és ismertetik a működési feltételeket.

A falusi vendégasztalról az Aktuálisban

November 10-én, pénteken 18 óra 30 perctől az Erdélyi Magyar Televízióban láthatják a Hargita Stúdió által készített Aktuális című adást, melynek témája a falusi vendégasztallal kapcsolatos rendelet-tervezet. A készülő tervezetről Csata Orsolya műsorvezető Püsök Lászlót, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság főosztályvezetőt és Márton Istvánt, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatóját kérdezte.

Az adás megtekinthető az alábbi linken:

https://www.youtube.com/watch?v=zuJQX2ATKQE

 

Térségi fórumokra várják az érdeklődőket

November 15-29. között Hargita Megye hét térségében szerveznek fórumot a helyi gasztronómiai pontok tervezet ismertetése érdekében, amelyre meghívják Ladó Zsoltot, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetőjét is.

Elsőként november 15-én 14 órától Galócáson, a Dumitru Gafton Általános Iskola sporttermében a Maroshévíz és környékén élők számára ismertetik a kezdeményezést.

November 16-án 15 órától Gyergyóremetén a közösségi házban várják a Gyergyó térségi érdeklődőket.

November 20-án 15 órától Szentegyházán, a kultúrotthonban ismerkedhetnek a kezdeményezéssel, amelyre az Udvarhely-Sóvidék-Homoród-mente érdekeltjeit várják.

Alcsík számára november 21-én 17 órától a csíkszentmártoni Baka János Könyvtárközpontban, Felcsík számára november 22-én 18 órától a csíkszentdomokosi polgármesteri hivatal nagytermében tartanak fórumot.

Gyimes és környéke november 23-án 16 órától a gyimesközéploki kultúrotthonban fejtheti ki véleményét a tervezettel kapcsolatosan.

A fórumsorozat utolsó állomása Székelykeresztúr lesz, november 28-én 16 órától a Molnár István Múzeum épületébe várják a Keresztúr és környéke lakóit, akik érintettek lehetnek a témában.

Csíkszereda, 2017. november 9.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774