Faanyagot szállítanak a somkeréki iskola felújításához

Újabb székely szolidaritási akció a szórvány számára

(0 Szavazat)70 megjelenítés

A Beszterce-Naszód megyei Somkerék egykori magyar iskolájának felújításához faanyag adományozására kérte a Hargita megyei közbirtokosságokat Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba. A kezdeményezés a megyei tanács szórványbeli magyar közösségeket célzó Összetartozunk programja keretében történt, az első szállítmány Csíkszentmiklósról indult június 11-én, csütörtökön reggel, a sajtó jelenlétében, amelyen Becze István megyei tanácsos és Pál-Lukács Miklós közbirtokossági elnök tájékoztatta az újságírókat.

– Rögtön cselekedtünk, amint eljutott hozzánk a kérés, és félretettük a több mint négy és fél köbméter faanyagot a somkeréki iskola számára – mondta el az elnök. Hozzátette: segíteni szoktak, támogatják a helyi kezdeményezéseket, a fiatalokat, az iskolát, óvodát, községbeli szövetkezetet, és bár Somkerék nem ismerős számára, természetesen ott is segítenek, főleg hogy magyar iskoláról van szó.

Becze István elmondása szerint a felkérő levél még tavaly ősszel született meg Felszegi Imre somkeréki református lelkész megkeresése nyomán, aki a település áldatlan állapotban lévő, egykori magyar nyelvű iskoláját szeretné felújítani, így ösztönözve és helyet biztosítva az ott élő magyar ajkú gyerekeknek a már szinte elfelejtett anyanyelvük gyakorlására, tanulására. A felújítás tervei elkészültek, anyagkivonat is készült, többek között a felhasználandó faanyagról: összesen 250 darab, különböző méretű gerendára, kétféle méretű, 10-10 köbméter deszkára, valamint 800 darab lécre van szükség.

Jelen pillanatig öt közbirtokosság jelezte, hogy támogatja az iskola felújítását: az árvátfalvi, a csíkvacsárcsi, a csíkszentmiklósi és a székelyszenttamási faanyaggal, a lókodi pedig pénzzel járul hozzá, emellett az ülkei IPA Company Kft. is faanyagot küld Somkerékre – tudtuk meg Becze Istvántól. A megyei tanácsos ismertette Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk programját, amelyet hat éve indítottak el a szórványban élő magyarság identitástudatának erősítése érdekében kínálva együttműködést a székelyföldi tömbmagyarsággal. A cél intézményesített kapcsolatok kialakítása azokkal a megyékkel, amelyekben bár a magyarság számaránya jelentős, mára az egykori többség kisebbségbe került, ennek minden negatív hozadékával. Ilyen értelemben alakított ki Hargita megye sokoldalú együttműködési kapcsolatokat Temes és Beszterce-Naszód megye, később pedig Aranyosszék, majd Krassó-Szörény megye szórványmagyarságával.

– A program létrejöttét az a felismerés szülte, hogy Székelyföldön, ahol a magyarság többségben van, nemcsak jogaink vannak, hanem felelősséggel is tartozunk honfitársainkkal szemben, főleg az országban „legmagyarabbnak” számító Hargita megyében. Székelyföld közösségi erejét a közbirtokosságok jelentik, hozzájuk bármikor fordulhatunk segítségért – hangsúlyozta Becze István. Megjegyezte továbbá, hogy az erdőgazdálkodás kapcsán zajló országos botrányok közepette ez az akció fontos jelzése annak, hogy Székelyföldön a közbirtokosságok példaértékűen gazdálkodnak, az üzemtervek szigorú betartásával.

A megyei tanács furgonja hamarosan a többi közbirtokosságtól is elszállítja az építkezéshez szükséges fát.

 

Csíkszereda, 2015. június 11.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774