Ezer székely legény is részt vehet idén az Ezer Székely Leány Napján

(0 Szavazat)60 megjelenítés

Sajtótájékoztató keretében ismertették szerdán, július 1-jén az Ezer Székely Leány Napja programját a csíkszeredai városházán. A sajtótájékoztatón jelen volt Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Zonda Erika, a megyei tanács programokért felelős vezérigazgatója, Antal Attila és Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármesterei, Gábos Rozál, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes eseményszervezője, Both Norbert László, a házigazda Csíkdánfalva alpolgármestere, valamint Lőrincz Mária, az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány vezetője.

Az eseményt Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány szervezi partnerségben Kovászna és Hargita megye tanácsával.

A rendezvény költségvetése 90 ezer lej, melyhez Hargita Megye Tanácsa 15 ezer lejjel járult hozzá.

A sajtótájékoztatót Antal Attila alpolgármester nyitotta meg kifejezve köszönetét a szervezőknek, önkormányzatoknak és a történelmi egyházaknak. Ugyanakkor külön megköszönte Borboly Csaba megyeelnöknek a támogatást, és Zonda Erikának a szervezésben vállalt kulcsszerepet. Elmondása szerint a rendezvény bizonyíték arra, hogy a székelységnek nem csak múltja van, de jövője is lesz. Az alpolgármester megemlítette, hogy a szervezők szerint évről évre népszerűbb, és egyre többen vesznek részt a rendezvényen, amit számadatokkal is alátámasztott. 2012 óta regisztrálás alapján veszik számba a népviseletbe öltözött résztvevőket, azóta megkétszereződött a számuk, így a tavaly 2135 leány és 938 legény volt jelen a csíksomlyói Nyeregben, az idén ez a szám még több lehet.

Az alpolgármester szerint Böjte Csaba ferences rendi szerzetes örömmel fogadta a felkérést az ünnepi szentmise celebrálására.

Barti Tihamér szerint a rendezvény fontosságát jelzi, hogy az egyetlen kulturális esemény, melyet Hargita Megye Tanácsa nem egyesületein vagy alintézményein keresztül, hanem közvetlenül támogat. Ugyanakkor kiemelte, hogy a megyei tanács az elmúlt három évben közel 150 egyesületet támogatott helyi népviseletek vásárlásában kiírt pályázatain keresztül, amely 8-10 népviseletet jelent pályázatonként, ezáltal is közvetve hozzájárult a rendezvény sikeréhez.

- Közösségerősítő tevékenységeket, programokat szervezünk vagy támogatunk. Közösségépítő szerepe van az Ezer Székely Leány Napjának is, hiszen a családok erősítéséhez járul hozzá, különösen most, amikor a nyugati kultúrában a család intézménye válságban van. A székelyföldi nők családi és társadalmi szerepvállalása meghatározó Székelyföld jövőjében – fűzte hozzá a megyei tanács alelnöke.

Ezt erősítette meg Lőrincz Mária alapítványvezető is: - Kegyelet és tisztesség adassék azoknak a papoknak, akik az elmúlt években a kisfalvakban az ifjúságot tanították, hiszen a család alappillére a leány és a legény.

Füleki Zoltán alpolgármester a rendezvény ideje alatt a lakosság és az autósok türelmét kérte a biztonság érdekében, ugyanis a város főteréről nagyszámban indulnak lovasok és lovasszekerek, őket idén is a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület kíséri. A főtér mellől ugyanakkor 10 órától ingyenes buszjáratok indulnak a csíksomlyói kegytemplomig.

 

Csíkszereda, 2015. július 1.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774