Európai ifjúsági alapcsomagot hoznának létre a fiatalok támogatására

(0 Szavazat)23 megjelenítés

Folytatta konzultációsorozatát ifjúsági témában készülő jelentéséhez Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A Régiók Bizottsága (RB) raportőre október 22-én, csütörtökön Brüsszelben találkozott az uniós intézményekben e területen tevékenykedő politikusokkal, szakemberekkel. Ismertette a jelentéstervezet főbb irányelveit, így javasolja a fiatalok bevonását a közügyekbe, szervezeteik felkarolását, az egyes tagállamok jó tapasztalatainak vizsgálatát a 16 éves kortól biztosított választójog kapcsán, az ifjúságpolitika horizontális szakpolitikává tételét az EU-ban, az ifjúsági alapcsomag meghatározását, valamint az új esélyegyenlőségi kérdések vizsgálatát.

Az ifjúsági alapcsomagot, a javaslat szerint, a tagállamok biztosítanák minden fiatal számára, ide tartozik a szélessávú internethez való hozzáférés biztosítása, a pályaorientáció segítése, a digitális alfabetizáció, a nyitott és elérhető finanszírozás a tudás megszerzéséhez, az első munkahely program, az önkéntesség támogatása, illetve a háromnyelvűség lehetőségének biztosítása. Az új esélyegyenlőségi kérdésekhez tartoznak a vidéki, periférián élő, kisebbségi fiatalok, valamint célzott kutatások és programok.

A megbeszélésen kialakult párbeszéd során a megyeelnök pozitív visszajelzéseket kapott a résztvevőktől, különösen a hazaköltözést célzó programra, a vidéki fiatalok támogatására, és egyetértettek abban, hogy a fiataloknak és szervezeteiknek nagyobb megbecsülést és részvételi lehetőséget kell kapniuk a politikában.

Mint korábban hírt adtunk róla, a jövő év elején szavaznak Borboly Csaba jelentésének végleges formájáról, előtte pedig az illetékes szakbizottságban tárgyalják. A megyeelnök RB-ben kifejtett tevékenységéről bővebb információt találnak a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2015. október 22.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774