Európai gyakorlatok a medvekérdésben

Hargita megyében tájékozódnának uniós illetékesek

(0 Szavazat)32 megjelenítés

Kiemelten foglalkozik az Európai Bizottság a medvék kérdésével: 2015-ben Főbb intézkedések az európai nagyragadozó populációért címmel jelentést adott ki ebben a témában megvizsgálva több ország gyakorlatát – hívja fel a figyelmet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki itthon és Brüsszelben, a Régiók Bizottságában is rámutatott az elszaporodott, emberéletet veszélyeztető medvék jelentette problémára. 

A dokumentum szerint (elérhető itt: http://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/species/carnivores/pdf/pa_bear_problem%20bear%20pilot%20action%202015.pdf) Szlovéniában az elköltöztetett példányok egy héten belül visszatértek eredeti helyükre. Svédországban is elszállították a problémás egyedeket, és amelyik visszatért, és kárt okozott, azt egyből kilőtték. Svájcban a jogszabályok alapján, ha egy medve emberre támad, vagy megállapítják, hogy veszélyezteti a környékén élő emberek életét – olyan településeken, amelyekre háztartási hulladékért merészkedik –, kilövik. Ez felveti a háztartási hulladékok óvatos kezelésének szükségességét, például egyes nyugati országokban különösen vigyáznak arra, hogy az állatok ne férjenek hozzá a kidobott élelemhez.

A megyeelnök szerint a dokumentumban is látható, hogy a különböző országok eltérő megoldásokat alkalmaznak, de minden esetben az emberi élet kerül előtérbe. Ezért is kellene Romániának újratárgyalnia a kárpáti barnamedve kvótájára vonatkozó európai uniós egyezményt, illetve követve más EU-s jó példákat, az emberi életet előtérbe helyeznie. Az elöljáró a Régiók Bizottsága Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottságának múlt heti ülésén vetette fel, hogy az EU-nak külön-külön régiók szerint kellene vizsgálnia a problémát, és javasolta a medvepopuláció valamilyen szintű szétosztását, elszállítását más hasonló adottságokkal rendelkező élőhelyekre, illetve egy saját kezdeményezésű jelentés kidolgozását a probléma lehetséges megoldásait illetően. A Régiók Bizottságának tagjai nyitottan reagáltak Borboly Csaba felvetésére, és többen jelezték, hogy szívesen eljönnének Hargita megyébe tájékozódni a medvék teremtette helyzetről.

A Hargita Megye Tanácsa Elemző Csoportja medvekérdésről készített jelentése a következő linken olvasható: http://elemzo.hargitamegye.ro/medvekerdes-es-vadkarok-hargita-megyeben/. A megyeelnök RB-tagságáról és -tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2015. július 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774