Esküt tettek a vidékfejlesztő és vadgazda mérnök szak elsőéves hallgatói

Megnyitotta tanévét a Szent István Egyetem Csíkszeredában

(0 Szavazat)52 megjelenítés

A gödöllői Szent István Egyetem Csíkszeredába kihelyezett tagozatán ez évben is vidékfejlesztő agrármérnök és vadgazda mérnök szak indult a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítványnál.

A 2018-2019-es tanév ünnepélyes megnyitóját szeptember 28-án, péntek délután a Csíkszéki Gazdanapok rendezvénysorozat részeként tartották az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában. A tanévnyitó ünnepségen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István megyei tanácsos, a vidékfejlesztési és mezőgazdasági szakbizottság vezetője is.

Az elsőéves hallgatókat Dr. Tóth Tamás, a Szent István Egyetem oktatási rektorhelyettese, Dr. Káposzta József, a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar dékánja és Dr. Heltai Miklós, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának dékánhelyettese köszöntötte.

Ünnepi beszéde végén Dr. Heltai Miklós dékánhelyettes átadta a 2016-os okleveles vadgazda mesteri szak végzőseinek a diplomákat, majd ezt követően az elsőéves hallgatók eskütételt tettek.

Vannak példaképek, nagy elődök

A tanévnyitó után a jelenlévők közösen vonultak át a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány székhelyére, ahol a Szent István Egyetem keretében működő Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum Magyar tudósok és feltalálók című kiállítását nyitotta meg Magyar Ferenc, a Szent István Egyetem kancellárja, ugyanakkor tolmácsolták Palkovics László innovációs és technológiai miniszter üzenetét is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetet mondott az egyetem vezetőségének, kiemelve mekkora szüksége van a térségnek, Székelyföldnek jó szakemberekre, legyen szó vidékfejlesztésről vagy vadgazdálkodásról.

– A Szent István Egyetem szerepe megkérdőjelezhetetlen a térségben és örvendünk annak, hogy teljes mellszélességgel az egyetem lehetőséget teremt, hogy itthon jobban, eredményesebben és fenntarthatóbban gazdálkodjunk – fogalmazott Borboly Csaba megyeitanács-elnök. A közös, lassan egy évtizedes gondolkodásnak eredménye van, legyen a székely termék mozgalomról, vagy a most elindított falugazdász hálózatról.

– Bízom benne, hogy a vadásztársulásaink is lassan megértik, hogy a vadgazdálkodás nem csak az állatnak az elejtését jelenti, hanem még nagyon sok mindent, és ebben nagy reménnyel vagyunk a vadgazda szak végzettjei felé. Ugyanakkor hathatós segítséget kaptunk Európai szinten is tisztázni dolgokat és a román kormányt is rávenni néhány témakörben, hogy mit is jelent a védett állatokkal történő gazdálkodás, ezúton is köszönöm a Vadvilág Megőrzési Intézetnek a segítségét! – fűzte hozzá Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2018. szeptember 29.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774