Esélyt kapnak a fiatalok a nagyvadakkal való együttélés kutatására

A térség egyik jelentős problémájának megoldásán dolgozik a tájgazdálkodási munkacsoport

(0 Szavazat)21 megjelenítés

Vadföldek létrehozásával is lehetne enyhíteni az ember-medve konfliktust és elősegíteni a vadgazdálkodást – többek között ez is elhangzott azon kutatások bemutatásakor, amelyeket a csíkszeredai megyeházán ismerhettek meg a jelenlévők január 11-én, pénteken délután. Az eseményt a Hargita Megye Tanácsa tájgazdálkodási munkacsoportja aznap délelőtti, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán tartott workshopja folytatásaként szervezték meg.

A Hargita Megyéért Egyesület ösztöndíjasai – Csató Éva, Erős Nándor, Ráduly Kinga, a Sapientia EMTE, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, illetve a kolozsvári Állatorvos-tudományi Egyetem hallgatói – az ember és nagyragadozók együttélésének kérdését vizsgálják kutatásukban.

A Hargita Megye Tanácsa által létrehozott Hargita Megyéért Egyesület a 2018–2019-es tanévre kutatói ösztöndíjprogramot indított a romániai egyetemek szakirányú alapképzésében vagy mesteri, illetve doktori képzésében részt vevő hallgatói számára. Ez újdonságnak számít az egyesület kiírásai között, mivel korábban csak középiskolások és államvizsgázók számára hirdettek meg ösztöndíjat – ismertette Bálint-Miklóssy Enikő, az egyesület igazgatója. A pályázatot a megyei tanács ifjúsági stratégiájának 5.4.3-as prioritási tengelyének megfelelően dolgozták ki, amelynek célja a fiatalok életminőségének javítása, itthon maradása feltételeinek megteremtése, munkaerőpiaci integrációjának elősegítése. (Erről bővebb információ itt található: http://hargitamegyeert.ro/hu/fenntarthatosag-kutatasi-osztondijprogram-felhivas/)

Csató Éva Az érdekeltek elképzeléseinek vizsgálata és a helyi-megyei szintű együttműködések lehetőségei a medve-ember konfliktusok enyhítésében Hargita megyében, Erős Nándor Life projektek tanulságai és lehetőségei az ember-medve együttélés elősegítésében Hargita megye kultúrtájain, Ráduly Kinga pedig a Vadföldek létrehozásának lehetőségei és előzményei Hargita megyében című kutatását mutatta be, pontosabban a kutatás tervét és eddigi eredményeit, ugyanis áprilisig tart a támogatási időszak. Csató Éva a sajtóban megjelent cikkek elemzésével járja körbe a központosítás problémáját, illetve a helyi szereplők nagyobb mértékű bevonásának szükségességét, azt vetítve előre, hogy kutatása hozzájárul a közigazgatás munkájához és hatékonyságához. Erős Nándor arra is keresi a választ, hogy mit tanulhat Hargita megye az európai nagyragadozós Life projektekből, és elemezni kívánja az ember-nagyragadozó együttélés módozatait Európa-szerte. Ráduly Kinga szerint kevesebb ember-medve konfliktus és vadkár lenne, ha sikerülne több vadföldet létesíteni, megfelelő törvényes háttérrel és ezt támogató intézkedésekkel. Ugyanakkor hatékonyabb vadgazdálkodást és elégedettebb társadalmat is eredményezne ez a lépés, mutatott rá.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a bemutatók előtt köszöntötte a jelenlévőket, és méltatta a két egyetem együttműködését a megyei tanáccsal, valamint Demeter László biológus, a tájgazdálkodási munkacsoport vezetőjének munkáját. Reméli, hogy e tevékenység nyomán az Európai Unió további racionális döntéseket hoz e témában, és ez a folyamat már elkezdődött, korábban ugyanis nem foglalkoztak a kérdéssel ilyen szinten. Ma már igen, amit az is bizonyít, hogy a workshopon részt vett Valeria Salvatori, a római székhelyű Alkalmazott Ökológia Intézet (Institute of Applied Ecology, IEA) képviselője, amely intézet az Európai Bizottság megbízásából a medveprobléma nagyobb társadalmi részvétellel történő kezelését próbálja elősegíteni. Az olaszországi környezetvédelmi kutatóintézet projektmenedzsere az Európai Bizottság megbízottjaként annak a Régiók Bizottsága (RB) által elfogadott jelentésnek a mentén jár el, amelyet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az RB raportőreként készített el. (A 2018 januárjában elfogadott jelentésről bővebben: https://www.borbolycsaba.ro/a-konfliktust-okozo-fajokkal-valo-egyutteles-elosegitese-az-unios-termeszetvedelmi-iranyelvek-kereten-belul/) Salvatori kiemelkedően jó példának nevezte, ahogyan Hargita Megye Tanácsa ezt a kérdést kezeli, és ahogyan támogatja a nagyvadakkal való együttélés kutatását, a problémák megoldását. (Korábban már több alkalommal jártak Hargita megyében, kapcsolódó híreink elérhetők a következő címeken: https://hargitamegye.ro/hirek/nemzetkozi-csapat-tamogatja-az-emberek-es-nagyvadak-kozotti-egyuttelesert-letrehozando-regionalis-platformot.html, https://hargitamegye.ro/hirek/kiigazitottak-a-gyermekvedelmi-igazgatosag-koltsegveteset.html)

Demeter László elmondta, hogy a Hargita megyei kultúrtájak óriási természeti értékkel bírnak, amire a fejlesztések során tekintettel kell lenni, illetve ezen adottságot fel kell használni pénzforrások lehívására, gazdaságfejlesztésre. A fenntarthatóságra való törekvések elterjesztésére ki kell alakítani a megfelelő fórumokat, ezt célozza meg a munkacsoport, amely a péntek délelőtti első workshopja által felzárkózik egy európai folyamatba, aminek helyben is hatása lesz, fogalmazott.

Hartel Tibor egyetemi oktató megjegyezte, hogy a három ösztöndíjas azon ritka helyzetben van, hogy érezheti: szükség van munkájára. Borboly Csaba szerint, ha esélyt adunk a fiatalok kutatóknak, akkor azt segítjük elő, hogy az utánunk jövő generációk felelősségteljesebben viszonyuljanak a környezetükhöz, éppen ezért kutatási ösztöndíj meghirdetését javasolta a turizmussal foglalkozó, a megyei tanács által létrehozott Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatójának, Szabó Károlynak. A turisztikai szempont ugyanis felmerült a kutatásokban, azaz a táj- és vadgazdálkodás lehetséges jótékony hatása erre a szektorra.

További kutatásokra nyílik lehetőség azáltal, hogy a csíkszeredai burgonyakísérleti állomás januártól vadgazdálkodási és hegyvidéki erőforrásokat kutató-fejlesztő intézménnyé alakult. Ezt Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője jelentette be a munkacsoport ülésének meghívottjaként. Több mint harminc állásra várják a jelentkezőket, hívta fel a figyelmet az igazgató.

Mivel Hargita megye Európa egyedi biokulturális régiója, ahol évezredes az ember és természet együttélése, és a megye nagyon gazdag természeti tőkével rendelkezik, úgymint a hegyi kaszálók, a ritka és védett fajok, a tájgazdálkodási munkacsoport létrehozói szerint szükség van a szektorális tájhasználati intézményrendszer olyan innovatív lépésekre, amelyek ötvözik a már jól megalapozott szektorok tudását és bölcsességét úgy, hogy egy minőségileg új, megoldásorientált tudásforma jöjjön létre, amely kiegészíti az eddig szakterületeket. A munkacsoport missziója: Intézmények és szektorok közötti együttműködések elősegítése a Hargita megyei biokulturális tőke megőrzése és fejlesztése érdekében. Ez az első ilyen jellegű munkacsoport Romániában, amelyben különböző szakterületeket képviseltetnek: természetvédelem, társadalomtudományok, vadgazdálkodás, erdészet, mezőgazdaság és állattenyésztés, szakpolitikák. A munkacsoport folyamatosan bővíti a partnerségeket a különböző szakterületeket képviselő intézményekkel, helyi, országos és nemzetközi szervezetekkel.

Csíkszereda, 2019. január 11.


[ Ifjusági hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774