Értékteremtés és közösségépítés a 2019-es Udvartér Alkotótáborban

(0 Szavazat)4 megjelenítés

Egyedi élményben volt része az idei Udvartér Alkotótábor résztvevőinek, melyet a Kézdiszékért és a Strázsa Egyesület szervezői Képzeteink hívószóval indítottak egy mesés helyszínen, Csíklázárfalván, az András Alapítvány rendezvénybirtokán. 2019. július 28-augusztus 9. között a táborozók küldetése az volt, hogy felkutassák, és a különböző műhelyekben láthatóvá tegyék a kis település közös történeteit, különleges életútjait, hagyományait, kincseit és titkait.

. A tábori élet alapvető munkafolyamata ezért az adatgyűjtés, és a rögzített kép- és hanganyag feldolgozása volt, melyet szakavatott vezetők irányításával végeztek el a kreatív írás, dráma, média, és stúdió műhelyekben. A műhelymunkát egészítette ki a meghívott előadók szemináriumaiból leszűrt tanulnivaló, melyek úgyszintén szervesen kapcsolódtak a tábor témájához. A 2019-es tábor vendégei voltak Tamás Sándor tanácselnök, Fekete Vince költő, Molnár Vilmos író, T. Szabó Levente dékánhelyettes, Petres László tanár, Golicza Előd műépítész, díszlettervező, Németh Szabolcs Előd rádiós műsorszerkesztő, filmkritikus, Kocsis István ny. könyvtárigazgató, táboralapító. A kitűnően ellátott házigazda szerep mellett András Mihály és György Katalin, a Hargita Néptáncegyüttes vezetői, a táborhelyszín működtetői néptánc oktatását is vállalták.

A megtapasztaltak feldolgozását segítették a kiscsoportos beszélgetések, a tematikus játékok, az évfordulós megemlékezések, a gyalogtúra, és természetesen nem maradtak el az esti tábortüzek, táncház és egyéb zenés-táncos mulatságok sem. Az eredmény több mint látványosra sikerült. A kéthetes tábort záró műhelybemutatón dramatizált életképekben, stop motion animációkban, térplasztika, képpoézis és haiku formájában, valamint egy 15 perces dokumentumfilmen mutatták be a nagyszámú érdeklődő szülő, barát, falubeli számára a Lázárfalváról alkotott képzeteiket, és ugyanakkor azt is, hogy miként alakultak alig két hét leforgása alatt az Erdély és Magyarország különböző településeiről érkező táborozók alkotóközösségé. Ahogyan a táborzáró ünnepségen elhangzott, a hagyományőrző és tisztelő falusi élet megismerése mellett talán ez a legerősebb tanítása a tábornak: a barátságok és szakmai kapcsolatok szerencsés találkozása révén évről évre útnak induló lélek-, tudat-, érték-, személyiség- és közösségformáló folyamat, melyet a szervezők egy gyűjtőnévvel Udvartér Alkotótábornak neveznek.

A 2019-es tábor a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, Kovászna megye és Hargita megye tanácsai, a Communitas Alapítvány, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, az ELTE Márton Áron Szakkollégiuma, és a Julius Meinl Románia támogatásával jöhetett létre, melyet a szervezők hálásan köszönnek.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774