Értékes könyvekkel gazdagodott a megyei könyvtár

Közös értékünk a szabadság

(0 Szavazat)30 megjelenítés

„Bátorítanunk kell – elsősorban a fiatal – generációkat minél több amerikai mű olvasására, mert sokat tanulhatunk belőle. Közös értékünk a szabadság, a demokrácia, amit mindig újra kell tanulni, és ezekből a könyvekből ez tanulható. A szabadságért való küzdelemhez lelkesedés is kell, olyanfajta lelkesedés, ami elődeinkben volt 1848-ban vagy 1956-ban, vagy az amerikai népben 1776-ban. Ahogyan az amerikaiak által is nagyra tartott, 120 éve született Márton Áron püspök fogalmazott: „Erőnk a lelkesedés. És ez mindenható!” Azt is agyunkba véstük, amit George Washington mondott: „Lehetetlen egy nemzetet Isten és a Biblia nélkül jól kormányozni.” Ennek jegyében munkálkodunk Hargita megyében, ennek jegyében működünk együtt felekezeteinkkel. Közösségünk egyik fő értéke a hit, amelyet nem hagyott el napjainkban sem” – hangzott el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének beszédében, amelyet a Kájoni János Megyei Könyvtárban szeptember 12-én, hétfőn tartott American Shelf elnevezésű eseményen mondott.

Az Amerikai Egyesült Államok Bukaresti Nagykövetsége klasszikus és kortárs amerikai íróktól származó, angol nyelv tanulásához szükséges, valamint gyermekkönyveket és könyvespolcot ajándékozott a Kájoni János Megyei Könyvtárnak. Az ajándékot Hans Klemm nagykövet adta át, az avató ünnepségen részt vett Barti Tihamér Hargita Megye Tanácsának alelnöke, valamint Andrei Jean-Andrian, Hargita megye prefektusa. A megyeelnök kifejtette, szabadságunkban hit nélkülözhetetlen, akárcsak a lelkesedés. Ezt tanulta A demokrácia Amerikában című klasszikus műből, a fékek és ellensúlyok rendszerét napi szinten alkalmazza munkájában és használja diskurzusában, mert ez a rendszer egy társadalom összetartó erejét képes adni. A fékek és ellensúlyok rendszerének szellemében szeretnék megteremteni a megyében a magyar és a román etnikumúak együttélésének jó példáját, ehhez további segítséget kért a nagykövettől.

Hans Klemm nagykövet elmondta, ez az első alkalom, amikor Hargita megyébe látogat, örömet okoz számára, hogy értékes ajándékot adhat az ittenieknek.  Bátorította a jelenlévőket, hogy olvassák a kapott könyveket, kiemelte a szeptember 11-i terrortámadásról szóló kötetet. Az ünnepséget követően az újságíróknak lehetőségük volt részt venni egy kerekasztal beszélgetésen, ahol az amerikai nagykövet válaszolt a kérdéseikre. Az újságírók kérdései alapján Hans Klemm a megyéről, a székelységről alkotott tapasztalatairól beszélt. Kifejtette, Kovászna megyébe is ellátogatott korábban, így lehetősége volt megtapasztalni, hogy Székelyföld különbözik az ország többi részétől, pozitív benyomása van Hargita megyéről. A nagykövet véleménye szerint a székely népnek történelme van, büszke, harcos, védelmező nép. Az aktuális problémákra alapozva az újságírók a kisebbségi kérdésről is érdeklődtek a nagykövettől, aki elmondta számos más térségben is szembesülnek ezzel a problémával, védeni, tisztelni kell a kisebbséget. Arra a kérdésre, hogy a továbbiakban milyen kapcsolat fog kialakulni a megyével, azt válaszolta, hogy a Kájoni János Megyei Könyvtárral kialakult kapcsolat az alapja lehet annak az együttműködésnek, amely a megye kulturális és oktatási fejlődését szolgálja. Valamint az elöljárókkal való találkozás folytatásaként közös terveket alkothatnak a megye gazdasági fejlődése érdekében. Továbbá úgy gondolja fontos a jó kapcsolat Romániával, azért jött ide, hogy lássa miként működnek itt a dolgok, milyen programok vannak, és milyen módon tud ezekben segíteni.

Csíkszereda, 2016. szeptember 12.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774