Erősítenék az erdei iskola programot Hargita megyében

Homoródfürdőn szerveznék az első tábort

(0 Szavazat)73 megjelenítés

Népszerűsítenék az erdőgazdálkodást, mint szakmát, és helyi szakembereket képeznének ki, vitatta meg az elképzelést Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkárral hétfőn, augusztus 21-én Budapesten a Földművelésügyi Minisztériumban.

Borboly Csaba szerint szorgalmazni kell az anyaországi szakemberekkel való együttműködést és tapasztalatcserét az erdők megfelelő hasznosítása érdekében Székelyföldön. A megyei tanács elnöke korábban többször kiemelte, hogy térségünkben növelni kell a fa feldolgozottsági szintjét, vagyis helyben kell feldolgozni a faanyagot. Az erdőtanusítási rendszerek megismertetése is egy pótolandó hiány ezen a területen. Mindezek mellett azonban Borboly Csaba szerint nagyobb hangsúlyt kell fektetni az erdőturizmusra a nem faalapú termékek kiaknazásával.

A megbeszélésen ugyanakkor elhangzott, hogy ezen a területen képzések szükségesek az új technológiák ismertetése miatt, de fontos, hogy a fiatalokkal megismertessék és megszerettessék az erdőgazdálkodás szakmáját. Erre jó kezdeményezés Magyarországon az erdei iskola rendszer, amelyet Hargita megyében is elindítanának. Térségünkben kis ráfordítással táborokat, képzéseket szervezhetnek a fiatalok számára az erdészet szakmaként való megismertetése érdekében. Első alkalommal Homoródfürdőn, a hatos villa szabadidőközpontnál szerveznének ehhez hasonló tábort, amelyet a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás ügykezel. Továbbá a faipari szakoktatás fejlesztése is szükséges, bevonva a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskolát is. Ezzel összekötve pedig az erdei turizmust is kiépítenék az erdei szállások mentén.

A vadgazdálkodásról is egyeztettek, a helyettes államtitkár ugyanis segítségét és együttműködését ajánlotta fel a témában a Régiók Bizottságának is jelentést készítő megyeelnöknek.

Erről is beszélt élő bejelentkezésében Borboly Csaba közösségi oldalán:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1360248247355888/

 

Csíkszereda, 2017. augusztus 21.


[ Szakoktatás ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774