Érettségieredmények: Borboly Csaba szerint Bukarest térfelén van a labda

Hargita Megye Tanácsa növeli a románoktatásra szánt keretösszegét

(0 Szavazat)13 megjelenítés

Az idei érettségi vizsga végleges eredményeinek láttán Borboly Csaba közölte, az eddigieknél is határozottabb lépésekre van szükség, hogy a kormány felismerje: radikális változtatások kellenek, ha jobb eredményeket szeretnénk. Számos intézkedése mellett Hargita Megye Tanácsa jövőre növelni fogja azokat a pályázati keretösszegeket, amelyeket a román nyelv elsajátítását célzó programokra szán.

„Elég volt abból, hogy minden évben szörnyülködnek a rossz érettségieredményeken, majd megfeledkeznek róla, és minden marad a régiben. Bukarest fittyet hány minden jelzésünkre” – nyilatkozta Borboly Csaba július 13-án, a végleges érettségi eredmények közzététele után. Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint ismételten és még hangosabban fel kell hívni a kormány figyelmét, hogy radikális változtatásokra van szükség, hiszen nemcsak Hargita megyében, hanem az egész országban rosszak az eredmények.

A megyei tanács elnökének javaslatai: a kisebbségi oktatási módszertan mielőbbi bevezetése a román nyelv és irodalom tantárgy esetében a középiskolákban is, a mester- és szakiskolák felzárkóztatása, valamint a különböző szintű érettségi vizsgák bevezetése. Utóbbi kapcsán megjegyezte, egy második kategóriás vizsga például nem lenne elegendő az egyetemi felvételihez, de egy technikumi beiratkozáshoz igen, és ezt a kérdést megvizsgálhatná a kisebbségi oktatási államtitkárság az RMDSZ oktatási szakembereivel meg a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével konzultálva. Borboly Csaba felkéri a pedagógusszövetséget, hogy legyen partner a fenti célok elérésében.

A megyei tanács elnöke ugyanakkor bejelentette: jövőre Hargita Megye Tanácsa növeli az ifjúsági programjában azoknak a pályázatoknak a támogatási összegét, amelyek célja a román nyelv tanulásának elősegítése táborokon, cseretáborokon keresztül, valamint olyan didaktikai anyagok vásárlása révén, amelyek felkészítik az érettségire a tanulókat.

2008–2011 között a Hargita megyei számok az országos átlag felett voltak: 2009-ben országos szinten 81,5 százalékos volt az átmenők aránya, míg Hargita megyében 84%. A legszembetűnőbb különbséget 2011-ben láttuk: országosan 46%, míg Hargita megyében 67%-os volt az átmenési arány. 2019-ben az óvások elbírálása után, július 12-én közzétett eredmények szerint (http://www.eduhr.ro/web2/index.php/ro/relaii-cu-presa/6798-bac-statistici-dupa-contestatii-si-rezultate-finale) a Hargita megyei érettségizők 53,10 százalékának sikerült a vizsgája, míg az országos átlag 69,1 százalék.

A megyei tanács az elmúlt években rendszeresen foglalkozott a románoktatás kérdésével, Borboly Csaba számos levélben, javaslatban, miniszterekkel és államtitkárokkal való személyes találkozókon szorgalmazta a helyzet megoldását, több ízben fordult az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) is, sőt, 2018 őszén a megyei tanács fellépését követően, az RMDSZ nyomására lemondott az oktatási miniszter. Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Tanfelügyelőség közös tanulmányt készített 2018-ban, amelyben továbbképzések szervezését javasolták olyan pedagógusok számára, akik magyar anyanyelvű gyermekeknek tanítják a román nyelvet. Szintén fontosnak tartják nyelvtáborok szervezését elemista és gimnazista tanulók részére, illetve egyhetes román nyelvű csereprogramok lebonyolítását. A románoktatás terén tett eddigi lépések kronológiája megtekinthető itt: https://hargitamegye.ro/hargita-megye/romannyelv-oktatas.html

Csíkszereda, 2019. július 13.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774