Erdélyi népi gyógyászat – hagyományoktól az alkalmazásig

(0 Szavazat)8 megjelenítés

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara Farmakognóziai Intézetének szervezésében április 5-6. között került sor az Erdélyi népi gyógyászat – hagyományoktól az alkalmazásig című konferenciára Pécsen. A rendezvényen húsz magyarországi és határon túli előadó az erdélyi népi gyógyászat történeti, terepi, alkalmazási és analitikai részterületeit mutatta be. 

Az erdélyi népi gyógyászat története a történeti állomásokat mutatta be a XVI. századtól Szabó T. Attila, Szabó László Gy. és Czégényi Dóra előadásában. Az Erdélyi népi gyógyászati adatok gyűjtése napjainkban a jelenkori terepmunkák és esettanulmányok összefoglalóit mutatta be Babai Dániel, Birkás-Frendl Kata, Papp Nóra és Nagy Zsolt előadásában. Az erdélyi népi gyógyászat növényeinek kutatása napjainkban a népi tudáselemek és tudományos adatbázisok összevetése alapján kijelölt gyógynövényfajok hisztológiai, fitokémiai és mikrobiológiai vizsgálatát mutatta be, amelynek előadói Farkas Ágnes, Alberti Ágnes, Csepregi Rita, Deli József, Kerényi Mónika voltak. Az erdélyi népi gyógyászat növényeinek alkalmazása napjainkban címmel az erdélyi termesztők bemutatkozása a kezdetektől napjainkig, Balázs Melinda Erzsébet, Benedek Enikő, Csíki Emese, Florián Albert, Miklósi Ildikó és Moldován-Szeredai Noémi előadásában.

Az első nap nyolcvan résztvevője a színvonalas előadások mellett az erdélyi előadók termékeit is megtekinthette, valamint szakmai tanácskozásokra is lehetőség nyílt. A második nap fakultatív programján harminc fő megtekinthette a Széchenyi és Szent István tér fő látnivalóit, a székesegyházat, a Janus Pannonius Múzeum Szerecsen Patika Kiállítását, valamint a Zsolnay Kulturális Negyed néhány gyűjteményét. A rendezvény lehetőséget biztosított az etnofarmakobotanikai tudományág több részterületén dolgozó munkatársaknak a kapcsolatteremtésre és az együttműködés kidolgozására.

A konferenciáról mind az előadóktól, mind a hallgatóság részéről számos pozitív visszajelzés érkezett, amely arra ösztönzi a szervezőket, hogy a jövőben vándorkonferenciát szervezzenek Magyarország és Erdély területén is.


[ Nemzetközi hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774