Építsünk modern székely házat!

A kész tervek megszerzésének lépései

(0 Szavazat)260 megjelenítés

A modern kor elvárásainak megfelelően, de a hagyományos székely építészet elemeit felhasználva építkezhetnek azok, akik igénybe veszik a Hargita Megye Tanácsa által koordinált Modern Székely Ház programot. Mint arról korábban beszámoltunk, a programban elkészült kilenc mintaterv megvalósíthatósági tanulmánya – ezek tájspecifikusan tükrözik Gyergyó (1), Csík (4), Kászonok (2) és Udvarhely (2) vidékének jellegzetességeit –, illetve a 9-es számú, Csík területre tervezett mintaház kivitelezési projektje. Ezek a projektek tartalmaznak három különböző szerkezetű és beosztású mintaházat, lehet például földszintes 100–120 m2, vagy akár beépített tetőszerkezetű is. A csomag tartalmazza az építészeti, statikai és gépészeti (víz, fűtés, villany) terveket.

A kiválasztott tervvel kapcsolatosan fel kell venni a kapcsolatot a készítővel, mivel az elméleti helyszínre készült, ezért az igénylő által kiválasztott telekre kell adaptálni. Ez maga után vonja a terv bővítését és helyszínre szabását, amibe beletartozik az alapozási terv, helyszínrajz, betájolási rajz és esetleges más dokumentáció is, illetve mindezek költségét.

A tervek megtekinthetők az epitettorokseg.ro honlapon, illetve nyomtatott formában a csíkszeredai megyeházán Hargita Megye Tanácsa főépítészi hivatalában.

A leendő tulajdonosnak az alábbi dokumentációt kell beszereznie:
- A helyi önkormányzattól a telekre vonatkozó urbanisztikai bizonylatot. Ebben a dokumentumban megnevezik az építkezési engedélyhez szükséges engedélyeket. Ezek értelmében lehet továbblépni a tervet illetően, megfelelve a bizonylatban előírtaknak.
- A kiválasztott területre vonatkozó topográfiai felmérés elkészítése szakember által.
- Talajtanulmány (geotanulmány) elkészítése szakember által.
- A terv elkészítése után a kért engedélyek.

Ha nem a 9-es számú tervet választja az ügyfél, elhelyezkedéstől függően (Csík, Udvarhely, Gyergyó) szükséges a tervek kidolgozása az építkezési engedélyhez építészeti, gépészeti és statikai szempontból. A tetőtér beépítése vagy a pince kialakítása esetén meg kell szerezni a statikai szakvéleményt.

– A Hargita Megye Tanácsánál kifejtett munkánk egyik legfontosabb célja a fiatalok itthon tartása, ennek érdekében több síkon is azért dolgozunk, hogy számukra élhető körülményeket biztosítsunk. A program célja, hogy modern székely házban teremtsenek otthont a fiatalok, illetve a kész tervekkel is segítsük a házépítés folyamatát. Most már konkrétumokkal is tudunk szolgálni a terv megszerzéséhez, és remélem, minél többen élnek a lehetőséggel – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2015. december 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774