Építik a csíkszeredai sürgősségi kórház leszállópályáját

(0 Szavazat)29 megjelenítés

Elkezdődtek a Hargita Megye Tanácsa alárendelt intézményeként működő Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház leszállóhelyének munkálatai ma, szeptember 24-én, a projektet a helyszínen sajtótájékoztatón mutatták be az illetékesek. A beruházás több mint 1 300 000 lejbe kerül, a pálya megépítése 3 hónapot, az engedélyeztetés és a személyzet kiképzése 5 hónapot vesz igénybe. Az eseményen a megyei tanács és a kórház illetékesein kívül jelen volt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Hargita megyei képviselő, Tánczos Barna szenátor és Becze István megyei tanácsos is.  

Az elmúlt évek egyik célkitűzése az volt, hogy minél több szakorvost vonzzanak a csíkszeredai kórházba, hogy minél kevesebb beteg kényszerüljön arra, hogy máshol keressen orvost, mondta dr. Konrád Judit kórházmenedzser. De mindig lesznek olyan esetek, amikor speciális ellátásra lesz szükség, ehhez el kell szállítani a betegeket, illetve szakembereinek és csúcstechnológiás műszereinek köszönhetően a csíkszeredai kórház is fogad betegeket kezelésre. Ezeknek a betegeknek a szállítására szolgál a leszállóhely kialakítása, fejtette ki a kórház vezetője.  

Kelemen Hunor gratulált a kórház és a megyei tanács vezetőségének a folyamatos fejlesztésért. Mint mondta, az elmúlt években Tánczos Barna szenátorral és Korodi Attila képviselővel a parlamentben igyekeztek erősíteni és támogatni a megyei tanács törekvéseit. A munkát folytatni kell, tervezni, meghatározni a prioritásokat, és ehhez anyagi forrásokat rendelni, tette hozzá a Hargita megyei képviselő. Mint fogalmazott, mindezt az emberekért teszik.

Hargita Megye Tanácsának vezetősége és munkatársai 12 éve dolgoznak azon, hogy a csíkszeredai kórháznak olyan jövőképe legyen, hogy az vonzó legyen a szakemberek számára, és minőségi ellátást biztosítsanak az embereknek, mondta Borboly Csaba megyeelnök. Ez idő alatt az elhatározás és a tervek nem változtak, és ma már senki nem kételkedik abban, hogy klinikai kórházzá válhat a megyei sürgősségi kórház, tette hozzá. Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetet mondott Kelemen Hunornak az eddigi támogatásért, és hozzáfűzte, továbbra is számítanak a hathatós országos segítségre.

A beruházás kivitelezője az ABC Development Aviation, a cég részéről Romeo Lupu elmondta, a betegszállítás szempontjából fontos, hogy engedélyezett helyen tudjon leszállni a helikopter, ahol semmi nem akadályozhatja a leszállást, mint például egy sportpálya esetében. A másik fontos szempont, hogy ha a leszállópálya a kórház udvarán van és nem kell a beteget tovább szállítani, lényegesen lerövidül az idő, ami alatt orvosi ellátásban részesül. A csíkszeredai kórház leszállópályája 24 órán át fog működni, felszerelik úgy, hogy éjszakai is tudjanak le- és felszállni a helikopterek, ismertette a szakember.

 

Csíkszereda, 2020. szeptember 24.     


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774