Első Csíkszeredai Kórháznapok

A rendezvény célja a kommunikáció a szakmával és a lakossággal 

(0 Szavazat)167 megjelenítés

Ezen a hétvégén, szeptember 22–24. között tartják az I. Csíkszeredai Kórháznapokat. A rendezvény célja a kommunikáció, vagyis az intézmény személyzete, fejlesztései, eredményei megismertetése a szakmával és a tágabb környezettel, a lakossággal, hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet szeptember 20-án, szerdán tartottak a csíkszeredai megyeházán. A rendezvény létrejöttének körülményeit és a program részleteit a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház részéről dr. Konrád Judit orvosigazgató, dr. Demeter Ferenc menedzser, a kórház adminisztratív tanácsa és Hargita Megye Tanácsa részéről Zonda Erika vezérigazgató ismertette.

Egy rég várt rendezvényről van szó, fejtette ki dr. Demeter Ferenc, hiszen számottevő strukturális módosítás, fejlesztés történt, amit a lakosság is meg kell ismerjen. Kezdtek oldódni a személyzeti problémák, fogalmazott a kórházmenedzser, sok fiatal orvos érkezett az intézményhez és számos új szakterület vált elérhetővé. Ezt azért tartja fontosnak kihangsúlyozni, mondta, mert korábban sokan megkérdőjelezték a bővítések szükségességét, és az eredmény az, hogy például a mellkassebész évente több száz ember életét menti meg. Fontosnak tartották a sebészeti osztály bővítését, tette hozzá, hiszen ettől lesz „sürgősségi” egy kórház. A fejlesztések után pedig megérett az idő arra, hogy a szakmaisággal, a tapasztalatcserável foglalkozzanak, ez hívta életre a háromnapos rendezvényt, zárta hozzászólását dr. Demeter Ferenc.

Egyre több fiatal, jól felkészült, magas tudással rendelkező orvos érkezik a csíkszeredai kórházhoz, és rezidensek is nagy számban készülnek ide, ismertette dr. Konrád Judit. Ezek a fiatalok szeretnék a tudásukat hasznosítani, új technikákat, módszereket alkalmaznak. És elérkezett az idő, hogy eredményeiket bemutassák professzoraiknak, a szakmának, ez hívta életre a rendezvényt, amelynek jelentős részét a szakmai konferenciák teszik ki, fejtette ki az orvosigazgató. Hozzátette: azt is fontosnak tartják, hogy a szakma mellett az intézmény támogatói, a lakosság is megismerje az elért eredményeket. A lakosság bevonását és számukra a nyílt nap megszervezését azért tartja fontosnak, hogy lássák az emberek, hogy miért fontos a modern felszerelés, mennyit jelent egy jól felszerelt mentőautó például, illetve hogy a kórház rendszabály szerint működik, amit mindenkinek be kell tartania, így a látogatóknak is. A kórházat a rendezvény ideje alatt szervezett csoportokban a diákok és a lakosság is meglátogatja, bemutatnak néhány osztályt is, mondta az orvosigazgató. A rendezvénytől azt remélik, hogy a szakma és a nagyközönség úgymond emberileg is megismeri a csíkszeredai kórház személyzetét.

2010-ben került a megyei tanács ügykezelésébe a kórház, és azóta a fejlődés útjára lépett, mondta Zonda Erika. Fiatal szakemberek érkeztek, új osztályok alakultak, korszerű felszereléseket (a megyei tanács legutóbb július 31-i ülésén utalt ki pénzt felszerelésekre és javításokra a kórháznak) vásároltak, beruházások (legutóbbi sajtóközleményünk a kórház munkálatainak befejezéséről) valósultak meg és újabbakat indítottak el, orvoslakások (2010-től épülnek a szolgálati lakások) épültek, ezek mind a fejlődést szolgálják, számolt be a vezérigazgató. Hozzátette: a kórháznapok pedig jó lehetőség arra, hogy mindezt bemutassák megyei, székelyföldi, de akár országos szinten is. Fontos, hogy tágabb környezetben is tudják, kik alkotják a csíkszeredai kórház személyzetét, hogy itt jó szakemberek vannak, fontos tudni most, amikor külföld elszívja a fiatal munkaerőt, hogy ez az intézmény kiváló fejlődési lehetőséget kínál, fejtette ki Zonda Erika. Fontos a jó kapcsolat kialakítása az egyetemekkel a megfelelő képzési szakok elindítása céljából és a szükséges szakemberek utánpótlásának biztosítása szempontjából is. Ugyanakkor fontos a székelyföldi kórházak összefogása a közös fejlődési irányvonalak meghatározása érdekében, tette hozzá a vezérigazgató. Még sok a tennivaló, mondta, de nincs annak a törekvésnek akadálya, hogy a csíkszeredai kórház megkapja a 2-es szakmai besorolást. Zonda Erika biztosította a jelenlevőket, hogy Hargita Megye Tanácsa a továbbiakban is támogatja a kórházat a fejlesztés érdekében.

Csíkszereda, 2017. szeptember 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774