Első alkalommal szerveztek kórháznapokat Csíkszeredában

A szakmának és a lakosságnak egyaránt szól a rendezvény

(0 Szavazat)94 megjelenítés

Legyen hosszútávú jövőképe a Hargita megyei kórházak vezetőinek és munkatársainak, merjenek nagyot álmodni. Ezen jelmondatokkal nyitották meg a csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem aulájában szeptember 22-én az első Csíkszeredai Kórháznapokat. A több napos rendezvény a szakmai előadások mellett, arra is kiváló alkalom volt, hogy a csíkszeredai kórházat érintő közös tervekről, ezekhez szükséges forrásokról, és arról beszéljenek, milyen orvosi ellátásra van szükség Hargita megyében. 

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház 2010-ben került a megyei tanács adminisztrálásába, ez jó döntés volt, amelynek hatásaként több fejlesztés is megvalósult, köztük orvoslakások építése, fiatal szakemberek idevonzása, új részlegek létrehozása, új felszerelések beszerzése, középkáderek alkalmazása – hangzott el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének köszöntőjében. 

- Ezt a tevékenységet kell tovább vigyük, és keressük a megoldásokat azokra a kihívásokra, amelyek előtt most állunk. Előre kell menni, nem pedig hátra vagy stagnálni, ehhez komoly erőfeszítésekre és fejlesztésekre van szükség. Akkor lehet előre haladni, ha van hit egymásban, még akkor is, ha a következő lépésnek nem látjuk a részleteit. Hosszú távon kell megnyutatóan rendezni a kórház sorsát és ezen dolgozunk. Ezt lehet segíteni, de feljelentésekkel, cirkusszal szét is lehet verni. Én ebben nem hiszek, mert látszik, utóbbiaknak nem volt sikerük – fogalmazott a megyeelnök. Továbbá az eseményt megelőző megbeszélésről is beszámolt, ahol a csíkszeredai kórházat érintő fontos célokat beszélték meg, mint a csíksomlyói tüdő- és fertőzőosztály ügye. A reggeli gyűlésen megállapodtak, hogy el kell kezdeni egy új épületet építeni, ehhez azonban először egy megvalósítható tervre volt szükség. Hozzátette, a fejlesztés megvalósításához összefogás és megfontolt gondolkodásmód szükséges, ha nem sikerül uniós forrásokat lehívni az épület megépítéséhez, akár olyan hitelkonstrukcióból is megvalósítható, ami önmagát visszafizeti. Ha összedolgoznak, több jövedelme lehet mindegyik kórháznak a megyében, ha pedig növekedik a csíkszeredai kórházban a napi ellátások száma, akkor növekedni fognak a szolgáltatások, ezzel párhuzamosan pedig a bevétel is – fejtette ki a megyeelnök. Továbbá arról is beszámolt, hogy további négy orvoslakás építését tervezik, illetve arról is beszélt, hogy a kórházak között szorosabb együttműködésre van szükség, mert összedolgozva többet lehet elérni. A kórházak munkatársai is hangsúlyosabban részt kell vegyenek a fejlesztésekben, mert ők ismerik a legrészletesebben, hogy mire van szükség – hangzott el megyeelnök részéről.

A megnyitó résztvevői egyetértettek abban, hogy ezen a területen is szükség volt szakmai konferenciára Csíkszeredában, a többszöri kommunikáció elindíthat egy olyan fejlődést, amely következtében olyan kórház alakul ki, amilyenre a megyének szüksége van. Elhangzott, jó kommunikációval, közös erővel mindenki tanulhat, ezzel a közös tudással pedig mindenki megtalálhatja a lehetőségeket. Illetve az orvosszakma valóban nemcsak arról szól, hogy ki mennyire képzett, mennyit tud, hanem fejlesztésekről, infrastruktúráról is.

 

Fejlesztenék a térség kórházait és azok együttműködéseit

Kerekasztal beszélgetésre is sor került pénteken, amelyet Borboly Csaba moderált. Ennek témája főként a csíkszeredai kórház esetében a II-es kategória elérése volt, az ide vezető út nehézségeiről, de az időközbeni fejlődés előnyeiről beszéltek a szakemberek. Jelen volt többek között a csíkszeredai kórház részéről dr. Demeter Ferenc menedzser, dr. Konrád Judit orvosigazgató, Fülöp Enikő gazdasági igazgató és Vízi Mária Melinda ápolási igazgató, az adminisztratív tanács tagjai, Zonda Erika és Lányi Szabolcs, Korodi Attila parlamenti képviselő, dr. András Róbert, a sepsiszentgyörgyi megyei kórház menedzsere, dr. Vass Levente Maros megyei képviselő, a Studium Prospero Alapítvány elnöke.

A beszélgetésen elhangzott érveket és ellenérveket összegezte Borboly Csaba, eszerint a II-es fokozat elérése elsősorban azért jó cél, mert sok fejlesztést von maga után. Ezzel oktató kórházzá is válik az intézmény, illetve tudományos kutatásoknak is helyet kell adjon, ami a szakma számára is vonzóvá teszi a kórházat. Ha lehetővé teszi rezidensek felkészülését, az újabb perspektívákat nyit meg az intézmény előtt.

A térség különböző kórházainak és egyetemeinek képviselő az együttműködésben és egymás segítésében állapodtak meg, közös célként határozták meg, hogy a fejlődés útjára lépjenek, függetlenül attól, hogy a cél hány éven belül valósul meg.

Hargita Megye Tanácsa a továbbiakban is támogatja a kórházat törekvéseiben, fontosnak tartják a korszerű felszerelések beszerzését, többek között ezzel és szolgálati lakások építésével kívánják Csíkszeredát vonzóvá tenni a fiatal szakmabeliek számára, tette hozzá a megyeelnök.

Csíkszereda, 2017. szeptember 24.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774