Előrelépés történt a veszélyes medvék ügyében

A négymegyés küldöttség legfontosabb igényét hagyta jóvá a miniszter

(0 Szavazat)78 megjelenítés

140 nagyvadra vonatkozó beavatkozási kvótát fog jóváhagyni országos szinten a környezetvédelmi minisztérium, ez azokra az egyedekre vonatkozik, amely az embereket vagy a javakat veszélyeztetik. Az emberekre támadó, illetve lakott településekre bejáró medvékre vonatkozó, beavatkozási kvótáról szóló minisztériumi rendeletet tegnap közvitára bocsátotta Grațiela Gavrilescu miniszter. A szükséges procedúrát betartva, a rendelet augusztus 15-én léphet életbe. Ez volt a küldöttség legfontosabb követelése, hiszen, mint folyamatosan hangsúlyozták, csak a veszélyes egyedek esetében kérik a beavatkozást. 

Július 5-én közel hatszáz fős küldöttség érkezett Bukarestbe Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyékből, akik a környezetvédelmi minisztérium előtt tartottak békés figyelemfelkeltő akciót, amíg egy 12 fős delegáció tárgyalt a miniszterrel: Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, Gabor Adrian, Brassó Megye Tanácsának alelnöke, Karda Róbert, a Felcsík Kistérségi Társulás elnöke és Csíkszentdomokos polgármestere, Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója, egy nemrégi medvetámadás dánfalvi sebesültje, Tánczos Barna szenátor, Benke József, a Zetelaka és Társai vadász- és horgászegyesület igazgatója, Becze István Hargita megyei tanácsos, Márton László Szilárd, Gyergyócsomafalva polgármestere és Demeter Ferenc, Mikóújfalu polgármestere.

A beavatkozási kvóta egy évre 350, félévre jut 175, és mivel a rendelet augusztus 15-től lép érvénybe, így idénre 140 beavatkozási kvótát engedélyez a miniszter.

Az összefogásnak mindig van eredménye. A döntéshez az is nagyban hozzájárult, hogy voltunk félezren a négy megyéből és fel tudtuk mutatni, hogy tarthatatlan a helyzet. Köszönöm mindenkinek, aki eljött Bukarestbe és fenntartotta a küldöttség igényeit. Köszönöm a segítséget és a támogatást az RMDSZ parlamenti frakciója munkatársainak, Tánczos Barna szenátornak, Korodi Attila képviselőnek és Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek, valamint a támogatást és a csatlakozást a másik három megye elöljáróinak. Másfél év kellett elteljen ahhoz, hogy egy ilyen intézkedést meghozzanak, de minden nap újabb és újabb károk keletkeznek, ezért nagyon fontos a rendelet kiadása. Nem Brüsszel akadályozza a kilövések ügyét, hanem ez egy itthoni döntés kellett legyen, amit a miniszter elődei néhány hangoskodó miatt elodáztak. Remélem, hogy a tegnapi jelenlét is elindít egy párbeszédet az intézmények között, a zöldszervezetekkel, mert megelőzésre és további intézkedésekre van szükség” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 

A tegnapi találkozó legnagyobb eredménye, hogy kimozdultunk a holtpontról, és a vadkárokkal kapcsolatos legsürgetőbb kérdésben előreléptünk. A környezetvédelmi miniszter azt ígérete, még a nap folyamán közvitára került az a rendelet, amely az intervenciós kvótáról rendelkezik. Ez az a rendelet, amely lehetővé teszi a településekre bejáró, gazdaságokban rendszeresen kárt okozó vagy emberekre támadó medvék kilövését. Ez volt a legsürgetőbb, hiszen az elmúlt időszakban egyre több településen vált elviselhetetlenné a medvék jelenléte. Fontos, hogy a miniszter nyitott a vadkárokkal kapcsolatos problémák rendezésére, és bízom benne, hogy a szakmai elemzések elkészítését követően sikerül megtalálni azt a megoldást, amely a vadállományt védi és az emberek biztonságát garantálja” – nyilatkozta Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke.  

„Egy emberként mozdult meg a négy megye, többségében gazdálkodóemberek jöttek Bukarestbe, nem véletlen, hogy a nyár derekán is több mint ötszázan vettünk részt a tüntetésen, hiszen a vidéki lakosságot érintő problémáról van szó” – értékelte Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a szerdai tüntetést. „Nagyon fontos, hogy mi nem a romániai medvepopuláció megtizedelését szeretnénk elérni, hanem egyensúlyt teremteni az állatvédelem és az emberek, javak védelme között. Ezért kérjük az emberek életére törő, jelentős károkat okozó példányok kilövését. A környezetvédelmi miniszter megígérte, hogy felkerül a szaktárca honlapjára a problémás medvék kilövését engedélyező minisztériumi rendelet, amely a jogi procedúrák lefolytatását követően várhatóan augusztus közepén lép érvénybe” – tájékoztatott Tamás Sándor a miniszterrel folytatott tárgyalásokról, hozzátéve, hogy „ez fontos lépés, de nem oldja meg teljes egészében a medve-problémát, hosszú távra is megoldást kell találni a fenntartható vadgazdálkodás érdekében”. A négy megye küldöttsége és a szaktárca vezetője egyetértett abban is, hogy meg kell oldani a prevenciót, a miniszter ígéretet is tett arra, hogy támogatni fogja a megelőzést.

Grațiela Gavrilescu miniszter azt mondta, fontos az emberi életek és az anyagi javak védelme, ezt kívánják elősegíteni a szerdán már aláírt rendelettel. A további követeléseket is elemzik, a cél az, hogy a törvénykezés olyan irányba módosuljon, amely biztonságot jelent az emberekre nézve és egy egészséges medvepopuláció fenntartását eredményezi.

A miniszteri rendelet szövege:

http://mmediu.ro/articol/mm- supune-dezbaterii-publice- proiectul-de-om-pentru- aprobarea-nivelului-de- interventie-in-cazul- speciilor-de-ursi-si-lupi-in- interesul-sanatatii-si- securitatii-populatiei-si-in- scopul-prevenirii-unor-daune- importante/2259

http://mmediu.ro/app/webroot/ uploads/files/2017-07-05_ Ordin_derogari_2017.pdf Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter nyilatkozata: https://www.facebook.com/ borbolycsaba/videos/ 1319788111401902/

A vadkárok jelentését továbbra is várják a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/?fref=ts

A küldöttség által benyújtott petíció:

http://hargitamegye.ro/upload/public/vadkarok/petitie_BVCVHRMS_2017.pdf

Bukarest, 2017. július 6. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774