Előnyös uniós jogszabályok várhatók nemcsak Hargita megye számára

Elfogadták Borboly Csaba erőforrás-hatékony épületekről szóló jelentését

(0 Szavazat)42 megjelenítés

Egyhangúlag megszavazták Borboly Csabának a Régiók Bizottsága április 17-i plenáris ülésén előterjesztett Erőforrás-hatékony lehetőségek az építőiparban című jelentését. Hargita Megye Tanácsának elnöke, az RB raportőre Brüsszelben, az Európai Parlament Antall Józsefről elnevezett épületében azt nyilatkozta, hogy ez sikert jelent nemcsak a tágabb régióban, hanem Székelyföld számára is. Jelentésének elkészítésekor szem előtt tartotta a Hargita megyei érdekeket, így a megyei tanács Modern székely ház projektjét, az energiagazdálkodási ügynökség által kidolgozott csíkszeredai energiastratégiát, s nagy hangsúlyt fektetett az újrahasznosítható energiák kérdésére a Hargita Megye Tanácsa Építsünk biztos jövőt! című gazdaságfejlesztési stratégiája alapján – az ennek alapján elkészülő dokumentumban ezeket az irányvonalakat követte.

– Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy Hargita megye számára is előnyös jogszabályok készüljenek az Európai Unió szintjén. Brüsszelen keresztül is hatni tudunk a bukaresti döntéshozókra. A Régiók Bizottsága véleményeinek figyelembevételével készülnek az uniós jogszabályok, ezeket idejében elő kell készíteni, hiszen többéves folyamatról van szó – nyilatkozta jelentésének elfogadása után Borboly Csaba, megköszönve kollégáinak a támogatást, valamint Csák László szakértőnek a munkáját.

A megyeelnök külön sikerként könyvelte el, hogy elfogadták azt a javaslatát, mely szerint „a sztálinista ideológiát megjelenítő” épületek esetében nem várhatjuk el az egészségtelen lakásokban élőktől, hogy olyan a tarthatatlan helyzetben éljenek, hogy a rossz tervezés miatt a nap naponta alig két órát süt be a lakásukba. Ezért a javaslat kitér külön a kelet-európai tagállamokra, ahol bizonyos helyzetekben a bontás a legjobb megoldás, annak ellenére, hogy az Unió a felújítást támogatja. – Természetesen a bontásból kikerülő anyag újrahasznosításával – tette hozzá a székelyföldi elöljáró.

A jelentés rávilágít a helyi és regionális önkormányzatok által eddig tett erőfeszítésekre, példaként kiemelve a Hargita megyei helyi és hagyományos építkezésben alkalmazott módszereket. Ezek a kezdeményezések kiemelkedőek a fenntarthatóság és az energiahatékony építkezés terén. A dokumentum azt a megjegyzést is tartalmazza, hogy a környezetbarát építőiparból és bontásokból származó építőanyagokhoz kötődő ipari tevékenységek sok munkahelyet teremthetnének, valamint olyan kompenzációs mechanizmust javasol, amely a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatását szolgálja.

Markku Markkula, a Régiók Bizottságának elnöke gratulált a jól előkészített, megalapozott, minden szempontot figyelembe vevő jelentéstervezethez. Külön gratulált a Régiók Bizottsága EPP csoportjának elnöke, Michael Schneider azért, hogy együttes érveléssel elérték, hogy ellenszavazat és tartozkodás nélkül elfogadták a jelentéstervezetet.     

A székelyföldi elöljáró 2012 óta tagja az RB-nek, raportőrnek, immár másodjára, az RB Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottságának 2014. június 19-i, brüsszeli ülésén választották meg. A jelentéséről helyi és nemzetközi szinten egyeztetett az elmúlt hónapokban, és decemberben megszavazta az ENVE. A dokumentumról a végső szavazásra a 2015. áprilisi plenáris ülésen kerül sor. Bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/hirek/fenntarthato-epuletek/ weboldalon.

 

Brüsszel, 2015. április 17.


További információk: Fenntartható épületek

[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774