Előnyben a család- és vállalkozóbarát önkormányzatok

Hétfő délutánig igényelhetnek a megyei tanácstól támogatást a polgármesteri hivatalok

(0 Szavazat)73 megjelenítés

Az „Itthon. Család. Jövő” szlogen jegyében tervez fejlesztéseket Hargita Megye Tanácsa: a hozzáadottérték-adóból elkülönített összeg 20 százalékát határozatban leosztja a helyi önkormányzatoknak a 90 napot meghaladó tartozások kifizetésére, a helyi fejlesztési programok fenntartására és az infrastrukturális projektek támogatására – jelentette be Borboly Csaba megyeelnök a péntek reggeli, Bende Sándor megyei tanácsossal együtt tartott sajtótájékoztatóján. Ezért felhívással fordulnak a polgármesterekhez, hogy hétfőn 16 óráig nyújtsák be igényléseiket, hogy mely projektjeikre kérnek támogatást.

Mivel a Hargita Megye Tanácsa által leosztandó pénzösszeg minden esetben sokkal kisebb, mint amennyi igénylés megfogalmazódik, szükség van arra, hogy a korábbi felhívásokhoz hasonlóan ez esetben is előzetesen pár irányelvet leszögezzenek a későbbi leosztást illetően. Az „Itthon. Család. Jövő” tematikája értelmében előnyt élveznek a családbarát, ifjúságbarát és vállalkozóbarát beruházásokat célzó fejlesztések, valamint a megyei tanács figyelembe veszi a helyi önkormányzatok saját törekvéseit, cselekvéseit az adott témák mentén. Így elsőbbségi jogot élveznek azok az önkormányzatok, amelyek konkrét – bizonyítható – lépéseket tettek annak érdekében, hogy vállalkozó-, család- és ifjúságbarát település legyenek: helyi adókedvezményekkel támogatja a vállalkozókat, vagy közművesített területet biztosít fiatal családoknak lakásépítés céljából, vagy ösztöndíjat biztosít azoknak, akik vállalják, hogy egyetemi tanulmányaik után hazajönnek, vagy bölcsődét vagy after school működtet.

– Célunk, hogy ösztönözzük, hathatós módon segítsük a fiataljaink otthon- és családalapítási szándékát, valamint hogy a gyermekes családjaink számára családjóléti szolgáltatásokat alakítsunk ki. Olyan jellegű intézkedésekre van szükség, amelyek népesedési és családjóléti vonatkozásúak, kialakítva egy olyan szolgáltatási rendszert, amely segít az adófizető családjaink könnyebb boldogulásában – fejtette ki Borboly Csaba.

Bende Sándor elmondta, hogy Hargita Megye Tanácsánál már jó ideje gyakorlattá vált a települések pályáztatása, amit konzultáció előz meg, figyelembe véve a prioritásokat, a legnagyobb gondokat, mivel a leosztandó pénzösszeg sohasem elég.

– Vannak olyan polgármesteri hivatalok, amelyek a kormány nyári rendelkezései miatt olyan eléggé kellemetlen helyzetbe kerültek, hogy nem tudták kifizetni 90 napos számláikat, és zárolták bankszámlájukat. Remélem, most, az év vége felé ezeket a gondokat orvosolni fogjuk. Mivel az összeg elég kicsi, bizonyos szempontokat figyelembe fogunk venni, például a több mint 90 napos tartozások mennyiségét, a megyei tanács eddigi leosztássaiból származó összegek felhasználásának módját. Szeretnénk, ha az igénylésekben előnyt élvezne a szakoktatás támogatása, a tangazdaságok létrehozása, valamint azok a beruházások, amelyek befejezés előtt állnak. Úgy gondolom, a szűk határidő ellenére hamar meg tudjuk hozni a döntéseket a polgármesterek közreműködésével – jelentette ki a megyei tanacsos, aki képviselő jelöltként a rossz törvényeken szeretne változtatni, hogy a jövőben a források nagyobb mértékben helyben maradjon.

Mint elmondták, azért ilyen szűk a határidő, mert gyorsan ke dönteni, a megyei tanács Gyergyószentmiklóson november 29-én, kedden tartandó soros havi ülésén. A helyi önkormányzati igénylések elbírálásánál szigorúan figyelembe veszik a korábban a megyei tanács által leosztott támogatások elköltésének módját és célirányosságát, szem előtt tartják a pénzügy által a településeknek leosztott összegeket. Előnyt élveznek a szakoktatás támogatását, tangazdaságok létrehozását, illetve fejlesztését célzó beruházások, továbbá az a munkálat, amely befejezhető az év végéig, és már csak viszonylag kis összeg szükséges a befejezéshez, valamint a kalákában, közös munkával elvégzendő munkálatok. Prioritásként kezelik az önkéntestűzoltó-csapatokkal kapcsolatos év végi fejlesztéseket, beruházásokat is, amelyekre korábban nem tudtak a megyei tanácsnál pályázni. Hasonlóképpen prioritásként kezelik a helyi önkéntes hegyimentő-, illetve polgárőrcsapatok kialakításával, támogatásával kapcsolatos fejlesztéseket; kiemelt segítséget kap a településeknél a fából való építkezés támogatása – tervek készítése, meglévő tervek helyszíni alkalmazása, beruházás kivitelezése.

A megyeelnök fehívásában kérte, hogy az űrlap kitöltésekor csak olyan igényeket fogalmazzanak meg, amelyek eleget tesznek a fenti irányelveknekés ne nyújtsanak be milliós értékű kérelmeket.

A felhívást levélben elküldik a polgármesteri hivataloknak az űrlappal együtt.

Csíkszereda, 2016. november 25.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774