Élni kell az EU-s pályázatok nyújtotta lehetőséggel

Tájékoztató kis- és közepes vállalkozásoknak Csíkszeredában

(0 Szavazat)44 megjelenítés

A 2014–2020-as finanszírozási időszak lehetőségeiről nyújtottak tájékoztatást a Fedezzük fel! Új kezdet az EU-s finanszírozásban című konferencián a csíkszeredai megyeházán szeptember 23-án. A Kós Károly Akadémia Alapítvány és a Wilfried Martens Center szervezésében, valamint az RMDSZ társszervezésében megtartott konferenciasorozat 7. állomása volt Csíkszereda, ahol vállalkozók, pályázatíró cégek képviselői, politikusok, önkormányzati képviselők vettek részt.

A kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv) szóló konferenciát Vincze Loránt, az RMDSZ külügyi titkára moderálta, aki üdvözlőbeszédében elmondta, hogy a konferenciasorozat tavasszal indult útjára. A találkozó azért fontos, hogy a vállalkozók, a pályázatíró cégek szakemberei osszák meg az elmúlt időszakra vonatkozó tapasztalataikat, hangzott el. Az információáramlás érdekében fontos az önkormányzatok, a civilszerveztek és a vállalkozók összefogása, mondta Vincze.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is megerősítette, hogy a szerdai találkozó a kommunikációt segítheti elő a szakemberek és a politikusok között. A döntéshozók sokszor nem ismerik a szakemberek véleményét, az elvárásaikat, mondta a megyeelnök. Szintén kiemelte az összefogás fontosságát, hogy átadják egymásnak a tapasztalatokat, ez nagyban segítené a pályázókat és a döntéshozókat, hiszen kell tanulni az elmúlt időszak hibáiból. Borboly Csaba szerint fontosak a térségi projektek, amelyekhez igazítani lehet a kisebb projekteket, így utóbbiak is fenntarthatók lesznek. Erre példaként említette a Csomád–Bálványos-projektet, a Sóvidékre irányuló fejlesztéseket vagy a klasztereket, amely csoportosulásokra rá kell erősíteni és tevékenységüket sikeres pályázatokkal bővíteni. Hargita Megye Tanácsa az információáramlást segíti a tagságával létrehozott közösségi fejlesztési társulásokon, illetve beruházásvonzási irodáján és annak honlapján – www.investinhargita.ro – keresztül. Az elöljáró hangsúlyozta továbbá a szakmai szervezetek, vállalkozók összefogását, mert enélkül elmaradnak például a közbeszerzésektől.

Korodi Attila parlamenti képviselő szerint a pályázáshoz rálátásra, szakértelemre és önbizalomra van szükség. Ő is azt hangsúlyozta, hogy a különböző vállalkozói formák gondolkozzanak és pályázzanak együtt, illetve használják ki a tapasztalt pályázatíró cégeket.

A szervezők részéről Grabán Zsolt Attila a Kós Károly Akadémia Alapítvány tevékenységét mutatta be.

A konferencia első része a kkv-k támogatási rendszeréről, információforrásokról szólt. Az előadások sorozatát Szávics Petra pályázati szakértő, volt európai ügyekért felelős államtitkár kezdte, aki az uniós pályázatok keretét ismertette. A szakértő is megerősítette a stratégiák fontosságát, amelyhez igazodhatnak a kisebb projektek. A jelenlegi pénzügyi időszakban a legfontosabb finanszírozási területek a kutatásfejlesztési innovációs tevékenységek, a környezetbarát gazdaság, a szegénység elleni küzdelem, a hátrányos helyzetűek foglalkoztatása.

A konferencia második részének előadásai a Hogyan lehetek sikeres pályázó az eddigi tapasztalatokból tanulva? témát járják körül.

A pályázatokról bővebb tájékoztatást nyújt a Goodwill Consulting, Románia vezető pályázati tanácsadó cége, amely Csíkszeredában a Petőfi Sándor utca 8. szám alatt található, vagy a 0741 218 755 telefonszámon érhető el.

Csíkszereda, 2015. szeptember 23.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774