Élmények lassú, zöld és egészséges módon

Székelyudvarhelyen tartották az INSiGHTS projekt soros partnertalálkozóját

(0 Szavazat)81 megjelenítés

A turisták elsősorban élményekre vágynak, nem megvásárolható tárgyakra, a turizmusfejlesztésben erre kell helyezni a hangsúlyt – hangzott el azon a nemzetközi találkozón, amelyen az INSiGHTS – Integrált stratégiák a lassú, zöld és egészséges turizmus fejlesztésére című nemzetközi projekt partnerei vettek részt Székelyudvarhelyen június 18–20-án.
Az INSiGHTS a Duna menti országok turisztikai kínálatának vonzóbbá tételét célozza, ehhez társult Hargita Megye Tanácsa. 

Tizennégy partner indította el Ausztriából, Bulgáriából, Horvátországból, Magyarországról, Németországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából.

A találkozón elemezték a Hargita megye turizmusáról készített SWOT-analízist, amelyet a helyi projektcsapat dolgozott ki és mutatott be. Akárcsak a hétfői megnyitón, a szerdai beszélgetésen is elhangzott, hogy a hagyományos parasztházak mellett a giccsbe hajló új épületek rombolják a településképet, ezért szigorúbb szabályozásra van szükség, arra, hogy a területrendezési tervekben és a helyi engedélyek kibocsátásakor figyeljenek erre a szempontra is. Emellett nagyobb hangsúlyt kell fektetni a hulladékgazdálkodásra és a közlekedési infrastruktúrára. A partnerek elmondták, hogy az egyik leglátványosabb térség Hargita megye azok közül, ahol eddig jártak.

A rendezvény elején a vendégek meghallgathatták dr. Miklós Zoltán István, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum igazgatójának előadását Hargita megyéről, Márton István, Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési egyesülete igazgatójának prezentációját a Székely termék fejlesztéséről, továbbá Szabó Károly, a Hargita Turisztikai Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója a térség vallásturizmusát ismertette, Fekete Örs, a Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője pedig a hegyi turizmusról tartott előadást.

Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: Hargita megyébe, autópályák híján, csak lassan lehet eljutni, de aki ezt vállalja, annak felejthetetlen élményekben lehet része. Ezért több idő eltöltésére kell ösztönözni az ide látogatókat – mondta, majd felsorolta a térség főbb látnivalóit. Hangsúlyozta: a cél az is, hogy az itt lakók itthon boldoguljanak, ne kelljen Nyugatra menniük a megélhetésért, és ezt a célt kell szolgálniuk a turisztikai fejlesztéseknek is. Ehhez át kell venni olyan módszereket, amelyek máshol működnek, és át kell ültetnünk a helyi környezetbe, „hogy tudjunk egy Tündérországot kialakítani, amely mindenkit vár és élményeket nyújt”.

A partnerek a tanácskozáson kívül meglátogatták a parajdi lepkeházat és a sóbányát, a fenyőkúti tőzegláp-tanösvényt, a Székelyföldi Legendáriumnak az országban egyedülálló rajzfilmstúdióját, megtekintették a szejkefürdői székely kapukat és a készülő mini-Erdély-park makettjeit, valamint a homoródalmási sajtkészítő műhelyt. Szejkefürdőn előadást tartott Bálint Miklóssy Enikő, a Hargita Megyéért Egyesület igazgatója a székely kapuk felújításáról, valamint Szécsi Mózes, a Székelyföldi Legendáriumot működtető Visus Kulturális Egyesület munkatársa a készülő Orbán Balázs-múzeumról.

A projekt egyik Hargita megyei fő célkitűzése egy többnyelvű mobiltelefon-alkalmazás létrehozása. A következő találkozó Észak-Komáromban, Szlovákiában lesz novemberben.

A projektről bővebb információ található az alábbi linkekeken:

http://www.hargitamegye.ro/hirek/legendakra-alapozott-termekek-es-szolgaltatasok.html

http://hargitamegye.ro/hirek/minden-kistersegnek-rendelkeznie-kellene-legalabb-egy-okotermekkel.html

http://hargitamegye.ro/integrated-slow-green-and-healthy-tourism-strategies-insights-projekt.html

https://www.visitinharghita.ro/

Csíkszereda, 2018. június 21.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774