Elmarasztalta a diszkriminációellenes tanács az oktatási minisztériumot

Hat hónapja van a szaktárcának, hogy gyakorlatba ültesse a románoktatásra vonatkozó rendelkezéseket

(1 Szavazat)104 megjelenítés

A napokban kapta meg Hargita Megye Tanácsa az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) azon döntéséről szóló értesítését, amelyben a CNCD kétezer lejes pénzbírságot ró ki az oktatási minisztériumra a nem román ajkú diákok románoktatására vonatkozó jogszabályok be nem tartása miatt, és arra kötelezi a szaktárcát, hogy hat hónapon belül ültesse gyakorlatba az oktatási törvény erről szóló passzusait.

A román nyelv diszkriminatív oktatásával kapcsolatos panaszt még 2018 júliusában nyújtotta be Hargita Megye Tanácsa az CNCD-hez, és a beadványhoz csatlakozott a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, valamint négy diák is. A panaszosok kiemelik a hátrányos megkülönböztetés igazoló statisztikákat: a magyar anyanyelvű tanulók mintegy fele nem tudja megszerezni az átmenőjegyet román nyelv és irodalomból, miközben más tantárgyakból jó minősítést kapnak a diákok. Ugyanakkor jelezték, hogy a törvény előírásai ellenére nem biztosítanak speciális tankönyveket és tantervet a magyar nemzetiségű tanulóknak, és nem gondoskodnak arról sem, hogy hatékonyabbá tegyék az értékelési módot az országos képességfelmérők és az érettségi vizsga román nyelv és irodalom vizsgán.

– Diszkriminálják a magyar közösséget, fiataljaink érvényesülése elé gördítenek akadályokat. 2015 óta foglalkozunk hangsúlyosan a románoktatás helyzetével. A több mint ötéves munka eredményeként több felmérés készült, és be tudtuk bizonyítani, hogy külön a román nyelv elsajátítását célzó oktatási programra van szükség a kisebbségi diákok számára. A megyei tanács részéről minden eszközt megragadtunk, hogy e téren a helyzet változzon, mert hisszük, hogy eredményesebben lehet tanítani: táborokat, képzéseket szerveztünk diákoknak, pedagógusoknak egyaránt, alternatív tankönyvek születtek. Az oktatási minisztérium feladatát ellátni azonban nincs hatáskörünk. 2018-ban, amikor ezt a beadványt benyújtottuk, Valentin Pop oktatási miniszter lemondott. Folytatjuk a munkát, mint sok más, ez sem a megyei tanács hatásköre, de foglalkoznunk kell vele. Hat hónapja van a minisztériumnak, és ha a határidő lejártával nem történik változás, munkacsoportunk segítségével további lépéseket teszünk, amíg sikerül megoldást kikényszerítenünk – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, megköszönve a közös munkát a munkacsoportnak, a tanfelügyelőségnek, a pedagógusok szövetségének, a Hargita Megyéért Egyesületnek, a megyei tanács elemzőcsoportjának és a megyei tanácsosoknak.

A témában megjelent korábbi sajtóközleményeink itt olvashatóak.

Hargita Megye Tanácsa lépései a román nyelv oktatása terén az alábbi linken tanulmányozható:

https://hargitamegye.ro/hargita-megye/romannyelv-oktatas.html

Az elemzőcsoport által készített felmérések és tanulmányok alább olvashatóak:

http://elemzo.hargitamegye.ro/a-romannyelv-oktatas-helyzete-hargita-megyeben-2/

http://elemzo.hargitamegye.ro/studiu-privind-predarea-si-invatarea-limbii-romane-in-scolile-si-sectiile-cu-predare-in-limba-maghiara-ale-judetului-harghita/

http://elemzo.hargitamegye.ro/felmeres-az-oktatasi-miniszterium-altal-hozott-intezkedesrol-miszerint-a-kisebbsegek-nyelven-torteno-elemi-oktatasban-a-roman-nyelv-es-irodalomorat-felsofoku-tanulmanyokkal-rendelkezo-szakta/

Csíkszereda, 2020. február 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774