Ellenőrizték a megyei hulladékgazdálkodási projekt munkálatait a Gyergyói-medencében

(0 Szavazat)135 megjelenítés

A Hargita megye integrált hulladékgazdálkodási rendszere című projekt munkálatait ellenőrizték augusztus 4-i gyergyói-medencei körútjukon a pályázatot lebonyolító Hargita Megye Tanácsa illetékesei: a beruházásért felelő Barti Tihamér alelnök, valamint Zólya László projektmenedzser munkatársaikkal együtt. 

Mint megállapították, jó ütemben haladnak a gyergyóremetei regionális hulladékgazdálkodási központ építési munkálatai. Elkezdték az 1-es lerakócella alcellái rézsűinek műanyag fóliával történő szigetelését, kialakítják, megalapozzák a cella előtti hulladék-előkezelési betonplatformot. Végükhöz közelednek az adminisztratív épület építési munkálatai, és már áll a garázsok meg a szerelőműhely vasszerkezete. A kivitelező a komposztálóállomás tartóoszlopai földbe mélyített „csutakjainak” a vasazásával dolgozik. Mindemellett folyamatban van az egész létesítményt körülölelő tűzivíz vezeték lefektetése. Befejeződött a hulladékgazdálkodási központ felületéről összegyűlő esővíz homoktalanítására szolgáló medence építése, a héten a medencefödém megöntésével dolgoznak.

Az illetékesek ellátogattak a projekt borszéki, maroshévízi és gyergyószentmiklósi helyszínére is. Borszéken elkezdődött az összegyűjtött és tömörített hulladék letakarási munkálata. Gyergyószentmiklóson elvégezték a hulladékgyűjtő udvar betonozását és a konténerek szerelését, következik a szénhidrogén-származékokat szűrő és az összegyűjtött esővíz homoktalanítómedence megépítése, utána pedig a létesítmény bekerítése. A gyergyószentmiklósi hulladéklerakó bezárásával is jól haladnak, az eredeti felületről sokkal kisebb felületre gyűjtötték össze a hulladékot, és elkezdődött a hulladékhalom letakarása.

A megyei tanács munkatársai Maroshévízen találkoztak Stelu Platon polgármesterrel, és azt kérték tőle, hogy a közösségi rendőrség bevonásával segítsen a helyi hulladéklerakótól távol tartani a roma közösség tagjait, mert a munkálatok balesetveszélyesek, 10 napig fel kellett függeszteni a munkálatokat az illetéktelenül ott tartózkodók miatt. A városvezető megígérte, hogy engedélyezi egy magán őrző-védő cég bevonását, ha a helyzet úgy kívánja. A rendezési munkálatokat a kivitelező hétfőn újrakezdte, jelenleg a hulladék összerakása zajlik. A szelektív hulladékgyűjtő udvar lebetonozása megtörtént, következik a kapuskonténer és a veszélyes hulladékokat elzárva tartó konténer oda szállítása és felszerelése.

Amint arról több alkalommal beszámoltunk, a több tíz millió euró értékű, európai uniós finanszírozású pályázat lebonyolításával 2015. november 30-ig a megyében az egész hulladékgazdálkodási folyamat infrastruktúráját újraépítik, kezdve az összegyűjtéstől a végső lerakásig. A projekt célja korszerű, fenntartható, az európai követelményeknek megfelelő hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése, a hulladékgazdálkodás fejlesztése, a szelektív hulladékgyűjtés meghonosítása, az EU előírásainak nem megfelelő városi hulladéklerakók felszámolása, illetve bezárása Hargita megyében. A finanszírozás az Európai Unió Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programja 2-es számú prioritási tengelyén történik.

 

Csíkszereda, 2015. augusztus 5.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774