Elkezdődtek a csíkszeredai háztartásihulladék-átrakó állomás építési munkálatai

(0 Szavazat)34 megjelenítés

A Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer kivitelezési munkálatai két finanszírozási ciklusból valósulnak meg. Az első fázis a Környezeti  Ágazati  Program volt, amely július 30-án fejeződött be. Ebben a fázisban megvalósult a megyei projekt 85%-a.

A második fázis a Nagy Infrastuktúrák Ágazati Programja, mely a 2014-2020-as periódusban kerül finanszírozásra. Ebben a fázisban valósul meg a megyei projekt 15%-a. Ezek a kivitelezési munkálatok kezdődtek el október 27-én a csíkszeredai, már  bezárt régi háztartásihulladék-lerakó szomszédságában. Jelenleg a területrendezés zajlik, ugyanis a régi hulladék eltakarítása után hatalmas gödrök maradtak a helyszínen. A területet lépcsőzetesen fogják kialakítani úgy, hogy az átrakóállomás a legoptimálisabban tudjon üzemelni a rendelkezésre bocsátott területen. Az építkezési munkálatok áfa nélküli értéke kb. 6 millió lej, ami majd kiegészül kb. 4 millió lej értékű felszereléssel. A munkálatokat 2017. június 30-ig kell befejezni, számolt be Zólya László projektmenedzser.

Ennek az átrakóállomásnak az a szerepe, hogy gazdaságossá tegye a csíki zónában összegyűjtött hulladék elszállítását az eu-konform lerakóba. Mind ismeretes, Hargita megye eu-konform hulladéklerakóját Gyergyóremetén építették meg, tehát a végleges lerakásra szánt hulladékot ide kell szállítani. Az átrakóállomás tömörítő szerkezete 8 darab kukásautó szállítmányát préseli össze egy zárt konténerbe, és ezt szállítják.

Ugyanezen a helyszínen fog megépülni az önkéntes szelektív hulladékgyűjtő udvar, ahova a lakosság kiszállíthatja és díjmentesen lerakhatja a háztartásában – nagyobb mennyiségben - keletkezett újrahasznosítható hulladékát (pl. építkezési törmelék, használt autógumik, veszélyes hulladékok, textil, műanyag stb.). Ezáltal csökkenteni lehet a szolgáltató által elszállított hulladékmennyiséget, következésképpen a hulladékos számla értékét, magyarázta a projektmenedzser.

– Ahhoz, hogy a megyében költséghatékonyan lehessen működtetni a hulladékgazdálkodási rendszert, szükség van a Csíkszeredában épülő átrakóra, hiszen ezáltal csökken a szállítási költség, aminek függvényében csökken a lakosságnak kiszabott ár is. Célunk az kell legyen, hogy a lakosság elérhető áron legyen kiszolgálva – mondta Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

 

Csíkszereda, 2016. október 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774