Elkezdődött az Európai Kreativitás Napja rendezvénysorozat

(0 Szavazat)42 megjelenítés

Az Európai Kreativitás Napja alkalmából március 20–30. között számos programmal várják az érdeklődőket, Hargita megye több településén. Hargita Megye Tanácsa partnerként vesz részt a CreArt nemzetközi projektben, ennek részeként szervezik meg immár ötödik éve az eseményt.

Otthonosabbá tennék a megyeházát

A hivatalos megnyitót március 21-én, kedden délelőtt tartották a megyeháza hátsó kiállító terében. A műhelymunkára és a tojásírásra összesereglett gyerekeket és fiatalokat Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond alelnök, Zonda Erika vezérigazgató, a projekt menedzsere és Székedi Ferenc a CreArt Hargita megyei nagykövete köszöntötte.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök elmondta, emberközelibbé szeretnék átalakítani a márványtermét és a kiállító tereket, hogy mindenki jól érezze magát. Ebben nagy segítségre lehetnek kreatív és fiatalos ötleteikkel, meglátásaikkal a művészetis diákok.

Bíró Barna Botond alelnök kihangsúlyozta, azt szeretnék, hogy a megyeháza galériája a megye legmodernebb és leginteraktvíbabb kiállító tere legyen.

A csíkszeredai és a székelyudvarhelyi művészetis diákok RestArt Megyeháza Galéria műhelymunkán „kreatívkodtak” Botár László képzőművész irányítása alatt, új arculatot tervezve a Megyeháza Galériának és a márványteremnek.

Ez alkalommal nyitották meg a CreArt projektben résztvevő Hargita megyei és a partnerrégiók művészeinek alkotásaiból született tárlatot, amelyet dzsessz zene ihletett. A hátsó kiállítótérben a kisiskolásokat a tojásírás hagyományába vezette be Kisné Portik Irén néprajzkutató.

Délután 18 órától kisplasztikai kiállítás nyílik a Megyeháza Galériában Bara Barnabás munkáiból.

Én és a város – kiállítás a Nagy István Művészeti Középiskolában

Március 20-án, hétfőn délután tartották az Európai Kreativitás Napja rendezvénysorozat nyitó kiállítását Én és a város címmel a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskolában. A tárlat anyaga a Nagy István, és a Dr. Palló Imre művészeti középiskola diákjainak és a művészeti egyetemek Hargita megyei hallgatóinak alkotásaiból született.

Házigazdaként Imets László, a Nagy István Művészeti Középiskola igazgatója köszöntötte a tárlatlátogatókat. Köszönettel tartozunk Hargita Megye Tanácsának, hogy a CreArt projekt keretében a Hargita két oldalán lévő művészeti iskola diákjait összekapcsolta egy-egy kreatív napra, amelyből nagyon szép munkák születtek – hangsúlyozta a művészeti iskola vezetője.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette, hogy a két térségnek nem versenyeznie kell egymással. A kiállított alkotásokon láthatjuk, hogy a fiatalok nagyon kreatívak, mindegyik képen mindenki keze nyoma rajta van, aki részt vett az Én és a város műhelymunkán. A harmónia jön vissza a képekről, ehhez a közreműködéshez kívánok sok sikert. Ha a fiatalok egymást megismerik és közösen alkotnak, abból mindig csak jó dolgok születnek – fogalmazott Borboly Csaba.

Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsának Programok, projektek  és közbeszerzések vezérigazgatósága vezetője, a CreArt projekt menedzsere ismertette az elmúlt évek főbb megvalósításait, valamint ismertette a projektzáró rendezvény programját.

– Hargita megye számára fontosnak tartottuk a projektet a megye képzőművészei és munkáik Európa városaiban való megismertetése szempontjából különböző nemzetközi rendezvények és kiállítások által. Az öt éves projekt, amely a végéhez közeledik tizenkét Hargita megyei alkotóművésznek nyújtott lehetőséget a megmutatkozásra vagy rezidens programokban való részvételre – mondta el a projektmenedzser.

Az alkotásokat Székedi Ferenc publicista, a CreArt projekt nagykövete méltatta.

Az Európai Kreativitás Napjáról készült fotógaléria itt tekinthető meg.

A rendezvénysorozat programja itt érhető el:

https://www.facebook.com/events/786944238125611/

Csíkszereda, 2017. március 21.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774