Elkezdődött a tevékenység a kórház új, külső egységében

(0 Szavazat)34 megjelenítés

Kedden, május 26-án elkezdődött a tevékenység a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház újonnan létrehozott külső egységében, a Hargita Megye Tanácsa tulajdonában lévő Multifunkcionális Központban. Ebben a külső egységben azok az igazoltan koronavírussal fertőzött személyek részesülnek ellátásban, akik betegsége nem jár tünetekkel, enyhe tüneteket mutatnak vagy nem tartoznak a  veszélyeztetett csoportokba. 

Az Egészségügyi Minisztérium 753/2020-as rendelete szerint minden megyében létre lehet hozni olyan elkülönítő- és kezelőegységeket, amelyekben az igazoltan koronavírusos, de a betegség tüneteit nem mutató, annak enyhe tüneteit produkáló, tünetmentessé vált vagy pedig kockázati tényező nélküli személyeket fektetik be. Miután Csík térségében egyre több fertőzést igazoltak és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Covid-19-es betegeket ellátó osztályain a maximális kapacitást is elérte egy adott pillanatban a beteglétszám, szükségszerűvé vált egy ilyen külső egység létrehozása a csíkszeredai kórház számára is. A kórházat működtető Hargita Megye Tanácsa felajánlotta erre a célra a tulajdonában lévő, csíksomlyói Multifunkcionális Központot.

Ebben a létesítményben 14 hely áll rendelkezésre. A beutaltak számára biztosított az egészségügyi ellátás, állapotukat egészségügyi asszisztensek és infektológus szakorvos fogja követni, ha valakinél tünetek jelentkeznek vagy állapota súlyosbodik, akkor visszakerül a kórházba. Az egység megkapta a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság egészségügyi működési engedélyét.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház páciensekre vonatkozó szabályzata a külső egységbe beutaltak számára is érvényes lesz. Az egység élelmezését a kórház a kórházi konyha biztosítja.

„A tünetmentes fertőzöttek elkülönítése két szempontól is fontos volt: egyrészt így nem kell a kórházban, a néha súlyos tüneteket is produkáló betegek között elhelyezni azokat, akik tünetek nélkül vészelik át a fertőzést, másrészt pedig a kórháznak a koronavírusos betegek ellátásra kialakított osztályait is tehermentesítjük” – mutatott rá dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

„Az elmúlt napokban azon dolgoztunk, hogy a csíksomlyói multifunkcionális központban a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak egy újabb részlege jöjjön létre. Köszönöm a megyei tanács, a kórház és a gyermekvédelmi vezérigazgatóság munkatársainak a közreműködést. Erre azért volt szükség, hogy a tünetmentes fertőzöttek ne a kórházban kelljen átvészeljék a szükséges periódust, illetve így környezetkímélőbb és költséghatékonyabb az ellátásuk. Az itt elszállásoltak folytatni tudják otthonról végezendő munkájukat, ami a kórházban nem lehetséges, és biztosított a kényelmük” – nyilatkozta Borboly Csaba, az ingatlant a kórház rendelkezésére bocsájtó Hargita Megye tanácsának elnöke.

Május 26-án a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak a Covid-19-es betegek ellátására kijelölt osztályain összesen 63 beteget ápoltak, közülük 55 személy igazoltan fertőzött a koronavírussal. A fertőzöttek között 25 személy tünetmentes. A tünetmentes és a betegség enyhe formáit produkálók elhelyezésére még szükség van helyre, újabb helyszínek azonosításán és ezeknek az átalakításán dolgoznak az illetékesek.

 

Csíkszereda, 2020.05.26


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774