Elkezdődött a Régiók Bizottsága plenáris ülése Brüsszelben

A kisfalvak érdekében nyújtott be módosító javaslatokat Borboly Csaba

(0 Szavazat)17 megjelenítés

A vidéki gazdaság innovációja és modernizációja című jelentéstervezethez nyújtott be a kisfalvakra fókuszáló módosító javaslatokat Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke február 10-én Brüsszelben, a Régiók Bizottsága (RB) plenáris ülésén. Módosító javaslataiban Borboly Csaba kiemelte az oktatási intézmények elérhetőségének fontosságát a kistelepülésekről, mivel számos régióban az oktatási intézmények jelentős távolságra találhatók a tanulók otthonától, s a helyzetet súlyosbítja az alacsony fejlettségű infrastruktúra. 

„Az oktatás nemléte és/vagy elérhetetlensége kedvező táptalaja a korai iskolaelhagyásnak, a társadalmi marginalizációnak, írástudatlanságnak” – hívja fel a figyelmet a dokumentumban a megyeelnök. Mivel a jelentéstervezet eredeti megfogalmazása szerint a versenyképesség és a gazdasági növekedés szempontjából nagyon fontosak a gyors távközlési hálózatok, a székelyföldi elöljáró szerint a továbbiakban is támogatni kell a virtuális piac betörését, a digitális kommunikációs szolgáltatások minél kedvezőbb áron való elérhetőségének növelését, valamint az online szolgáltatások elterjedését a vidéki területeken. Az internet elérhetősége főleg a földrajzilag elszigetelt területeken alapfeltétel kell legyen, biztosítva ezáltal az ottani közösségek tájékoztatáshoz, oktatáshoz, fejlődéshez nélkülözhetetlen hozzáférését, elősegítve ezáltal a városi és vidéki részek közötti leszakadás mértékének csökkentését – áll a megyeelnök indoklásában. Egy másik módosítója szerint a vidékfejlesztést elsősorban egy virágzó, stabil mezőgazdaságra alapozva lehet megvalósítani, egy további indítványában pedig az áll, hogy a faluturizmus egy versenyképes alternatíva tud lenni, és jelentős szerepet kaphat a vidékfejlesztésben.

A kétnapos ülés első napján, szerdán délután felszólalt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki elmondta, olyan Európára van szükség, ahol nincsenek belső határok, utalva a kontinenst sújtó legégetőbb problémára. Szerinte a helyi önkormányzatok küzdenek meg nap mint nap a migránsproblémával, ugyanakkor tesznek a fiatalok radikalizálódása ellen, hiszen ma arra van szükség, hogy a különböző kultúrák ugyanúgy éljenek együtt, mint ahogy az jellemző Európa egész történelmére. Donald Tusk hangsúlyozta, az Európai Tanács figyelembe veszi a Régiók Bizottsága véleményét, és a közeljövőben még nagyobb szükség lesz a bizottság támogatására, amikor megoldást keresnek Európa problémáira.

Csíkszereda, 2016. február 10.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774