Elfogadták Hargita megye 2016. évi költségvetését

Folytatódnak az elkezdett beruházások, nőtt a pályázati keret

(0 Szavazat)143 megjelenítés

A karcfalvi-jenőfalvi gyermek-fúvószenekar előadásával kezdődött a csíkjenőfalvi kultúrotthonban Hargita Megye Tanácsa kihelyezett ülése január 28-án, csütörtökön, amelynek napirendjén szerepelt a 2016. évi költségvetésről szóló határozattervezet. Az idei büdzsét tömören így jellemezte Borboly Csaba megyeelnök: a szükség költségvetése. 

Kifejtette, hogy a hivatal működési költségeiből kellett elvonniuk ahhoz, hogy a fontosabb beruházások folytatására, illetve újak elkezdésére jusson pénz. Hangsúlyozta: törekszenek az elkezdett beruházások befejezésére és újak elkezdésére. Nem csökkentették az egyesületeknek, közösségi fejlesztési társulásoknak fizetett tagdíjakat, például a felcsíki Önkormányzati Fejlesztési Társulásnak fizetett tagdíjat idén több mint kétszeresére, 113 600 lejre növelték (eddig 50 000 lej volt az évi hozzájárulás), a karcfalvi jégpályának, illetve a Felcsík SK-nál sportoló gyerekeknek szánva. Szintén növelték a megyei tanács támogatási programjainak keretösszegét, amelyre civilszervezetek, egyesületek, egyházak pályázhatnak számos területen, többek között sport-, kulturális, műemlékvédelmi, készenléti tevékenységekre.

Borboly Csaba azt is ismertette a jelenlévőkkel, hogy az alintézményeknél a költségeket a 2014. évi szintre csökkentették, a beruházási listán pedig elsősorban azokat az utakat hagyták meg, amelyeket folytatni kell, ám néhány új beruházás elkezdését, tervezését is belefoglalták. Az utaknál folytatják a csomafalvi csúszás helyreállítását, a solymosi, a büdösfürdői és a csíkpálfalvi út felújítását, a csicsói Olt-híd építését. Emellett az árvízkárok helyreállítását, valamint az atyhai és a két gyergyóremetei megyei út korszerűsítésén is tovább dolgoznak. Az új beruházások között szerepel a járdaprogram – amely a megyei utak településeken átvezető szakaszain történő gyalogos forgalom biztonságát szolgálja –, a csibai út felújítása, két tölgyesi kishíd létesítése, Hidegségen támfal építése, a 131A (Homodalmás–Homoródkeményfalva) felújítása.

A megyeelnök és tanácsos kollégái közül többen elismeréssel szóltak a Bálint Zoltán karmester és tanítványai, a jenőfalvi és karcfalvi gyerekekből álló fúvószenekar színvonalas előadásáról. A Felcsík SK-nál tanuló gyerekek korongot és zászlócskát osztottak szét a tanácsosok között. Az ülés után a megyei tanács tagjai, munkatársai meglátogatták a karcfalvi műjégpályát, ahol éppen edzést tartottak.

Csíkszereda, 2016. január 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774