Elfogadták Borboly Csaba ifjúságpolitikai jelentését Brüsszelben

A keresztény értékek is bekerültek a Régiók Bizottsága véleményébe

(1 Szavazat)131 megjelenítés

A Régiók Bizottsága csütörtökön elfogadta Az ifjúságpolitika terén folytatott európai együttműködés (2010–2018) című jelentéstervezetet, amelyet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke készített a Régiók Bizottsága (RB) raportőreként. 

Az RB február 10–11-én, Brüsszelben tartandó plenáris ülésének második napján tartott vitán, majd az ezt követő szavazáson végül az igenek kerültek többségbe Borboly Csaba azon módosító javaslatára vonatkozóan is, amely szerint az ifjúságpolitikán belül – a fiatalok nemen, faji vagy etnikai származáson, valláson vagy meggyőződésen, fogyatékosságon, illetve szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetése, illetve az ezekkel kapcsolatos teendők megfogalmazása mellett – nagyobb figyelmet kell szentelni „a keresztény kultúrájú Európa alapvető értékeinek előmozdításának”. Ezt a megfogalmazást a szocialista frakció kifogásolta.  Borboly Csaba indoklásában úgy fogalmazott: „Most minden eddiginél nagyobb szükségünk van arra, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét arra, hogy kik vagyunk, és mik Európa alapvető értékei. Csak akkor léphetünk fel hatékonyan a terrorfenyegetéssel szemben, ha megfelelően hangsúlyozzuk kultúránk gyökereit.”

Csák László, a raportőr által felkért szakértő elmondta: a dokumentum szerint közös európai fellépésre van szükség a fiatalok lakáshelyzete, megfelelő oktatáshoz való hozzáférése és a családalapítás, a gyermekvállalás terén. A jelentés szorgalmazza az egységes európai Ifjúsági Alapcsomag létrehozását, a fiatal családok helyzetére pedig külön felhívja a figyelmet, amellyel EU-s szinten kellene foglalkozni, hiszen egyre nagyobb kihívást jelent Európában a demográfiai helyzet, ami sürgős fellépést igényel. Az alapcsomag többek között magában foglalja a nagy sebességű internethez való hozzáférést, a nyelvtanulást, a pályaorientációs tanácsadást, a tutorálást, a tanulmányok finanszírozási lehetőségeit és az első munkahelyhez való jog garantálását. A jelentés kiemeli továbbá, hogy fontos a készségeket a munkáltatók igényeivel összhangba hozni, illetve a regionális sajátosságokhoz és speciális készségekhez igazított szakképzési kezdeményezéseket támogatni.

– A jelentésbe belefoglaltam az erdélyi, székelyföldi fiatalságot sújtó problémákat, amelyekről konzultáltam ifjúsági szervezetek képviselőivel is, tulajdonképpen azokat a meglátásokat képviseltem, amelyekkel ők megbíztak. Ezért is fontos, hogy az RB, az Unió helyi, megyei, regionális választott tisztségviselők által alkotott konzultatív testülete elfogadta a jelentéstervezetet – nyilatkozta a szavazás után Borboly Csaba. – Sikerült olyan fogalmakat bevinni egy uniós véleménybe, amelytől eddig Brüsszel ódzkodott: család, kereszténység, kisebbségi sorban élő fiatalok, a keletről nyugatra elvándorolt fiatalok hazavonzása és a kisfalvak problémája. A jelentéskészítés folyamatában jó volt az együttműködés a Régiók Bizottságában, örvendetesnek tartom, hogy az EU-ban kezdik felismerni azt, hogy a fiatalokkal többet kell foglalkozni.

A megyeelnök hozzátette: bízik benne, hogy ezekről a kérdésekről egyre többet fognak beszélni európai szinten, és egyre több konkrét lépés lesz a megoldásuk érdekében.

– Ezúton is köszönöm Csák László szakértő és kollégáim segítségét! Külön öröm számomra, hogy Hargita Megye Tanácsa munkatársainak munkájának eredményei uniós szinten fognak látszani – mondta a raportőr.

Borboly Csaba a jelentésben hangsúlyozta: mivel egyre nő az elszegényedés és a kirekesztettség kockázatának kitett fiatalok százalékos aránya, a költségvetési megszorítások számos tagállamban kritikus pillanatban érintették a szociális és oktatási szolgáltatásokat. Azt is kiemelte, hogy a jelenlegi, eddig soha nem látott méretű, Európába tartó migrációs hullámokkal ezek a kérdések még fontosabbá válnak, éppen ezért a helyi és regionális önkormányzatok számára megfelelő, közvetlenül elérhető pénzügyi forrásokat kell biztosítani, amelyek lehetővé teszik a migráns háttérrel rendelkező fiatalok integrációját.

A jelentés tárgyalása előtt felszólalt Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, aki elismerését fejezte ki a jelentést illetően, üdvözölte az abban foglaltakat. Beszédében rámutatott, hogy Európa az oktatás alulfinanszírozottságától szenved, és meg kell fordítani ezt a tendenciát annak érdekében, hogy az európai gazdaság versenyképesebb legyen, és mindenki valódi esélyt kapjon az életben.

– A régiókban és a városokban kell majd megküzdenünk a kirekesztéssel és a radikalizálódással. Én pedig szeretném, ha a regionális vezetők, polgármesterek, helyi nem kormányzati szervezetek vezetői, iskolák és sportklubok tudnának arról, hogy az EU foglalkozik ezzel a kérdéssel, és sokféleképpen támogathatja őket. Segíthetünk nekik abban, hogy változást érjenek el helyi szinten – mondta a biztos.

Borboly Csaba a néppárti frakció nevében adott válaszában összefoglalta a jelentés fő irányelveit, és Navracsics Tibor támogatását kérte abban, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg a tagállami szint alatti ifjúságpolitikák területi hatását, mivel az látható, hogy az országos keretprogramoknak sok esetben nincs meg az elvárt hatásuk és eredményük helyi és regionális szinten. A megyeelnök megfogalmazta azt a javaslatot, hogy az ifjúságpolitikát minden uniós szakpolitikába be kellene építeni, ugyanakkor előadta azt a kérést is, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg azokat a tagállami és régiós jó gyakorlatokat, amelyek a fiatalok aktívabb civil szerepvállalására, illetve  a választójog alsó korhatárának csökkentésére vonatkoznak. (Borboly Csaba hozzászólásának szerkesztett szövege elérhető a http://www.borbolycsaba.ro/beszedek/a-navracsics-tibor-unios-biztos-felszolalasara-adott-valaszom/ weboldalon.)

Navracsics Tibor és Borboly Csaba januárban is találkoztak, és egyetértettek a jelentés tartalmában, a biztos pedig támogatását ígérte a dokumentumot illetően. Navracsics már akkor jelezte, hogy illetékes biztostársaival fel fogja venni a kapcsolatot annak érdekében, hogy a regionális politika, a vidékfejlesztési politika és a Szociális Alap keretében is konkrét lépéseket tegyenek a Régiók Bizottságának Borboly Csaba által kidolgozott véleménye alapján, és ígéretet tett rá, hogy egy később egyeztetendő időpontban, Hargita Megye Tanácsa meghívására, személyesen is tájékozódik majd a Hargita megyei speciális helyzetről.

A jelentés elérhető a kívánt nyelv kiválasztásával a http://cor.europa.eu/hu/activities/opinions/Pages/opinion-factsheet.aspx?OpinionNumber=CDR%204872/2015 weboldalon.

A megyeelnök RB-ben kifejtett tevékenységéről bővebb információt találnak a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon, ugyanitt elolvasható a beszéde teljes, szerkesztett változata.

Borboly Csabával a helyszínen készített videó: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/935282139852503

Csíkszereda, 2016. február 11.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774