Elérhetővé tenni értékeinket a mai igényeknek megfelelően

A digitalizáció szükségességéről konzultáltak a partnerrégiók

(0 Szavazat)64 megjelenítés

A kulturális és természeti örökség együttműködésben való digitalizálásának (Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage – CD-ETA) szükségességéről beszélgettek a projektpartnerek szerdán, szeptember 7-én a csíkszeredai megyeházán. Hargita Megye Tanácsa szervezésében az elmúlt napokban zajlott a harmadik alkalommal sorra kerülő nemzetközi találkozó a programban részt vevő országok képviselőinek jelenlétében.

A műhelymunkák során Hargita Megye Tanácsa mellett Spanyolországból, Olaszországból, Görögországból, Szlovéniából, Bulgáriából és Észtországból érkezett partnerek mutatták be a különböző régiókban alkalmazott digitalizálási gyakorlatokat. Zonda Erika, a projekt Hargita megyei menedzsere szerint minden egyes partnerrégióban folyamatban van a helyi érintettek csoportjának megalakulása. Itt olyan különböző intézményekről és szervezetekről van szó, akik valamilyen formában a kulturális és természeti örökségvédelem szakterületén tevékenykednek. Egyesek az értékek feltérképezésén, az értéktár megalakulásán dolgoznak, mások már elkezdték a digitalizációs tevékenységet, vagy már évek óta ezzel foglalkoznak – fejtette ki a projektmenedzser. 

– Nagyon fontos szerepet tulajdonítok a projektben aktívan részt vevő és annak kihívásait vállaló helyi érintettek tevékenységének, akik nagyban hozzájárulnak a megyei értékek feltérképezéséhez. Fontos, hogy a projektben kidolgozandó, digitalizálásra vonatkozó akcióterv, stratégiák, jó gyakorlatok és alkalmazások úgy legyenek kigondolva, hogy Hargita megyében alkalmazhatóak legyenek, és segítsék a megyei értékek digitalizációját – tette hozzá Zonda Erika.

Chiorean Adrian, a projekt Hargita megyei munkatársa szerint igyekeznek minden fellelhető értéket összesíteni, digitalizálni, és ezáltal elérhetővé tenni az európaiak számára, hiszen, mint mondta, minden helyi érték európai érték is. Ebben nagy segítség a partnerrégiók által bemutatott gyakorlatok, amelyeket a program révén összehangolnak.

Svetlana Dimitrova-Sotirova, a bulgáriai Pleven-Olt Eurórégió képviselője szerint büszkék, hogy vezethetik az ötéves futamidejű projektet. Értékelésében az értékek virtuális térbe történő átültetése nemcsak a programban részt vevő régiók előnyét, hanem egész Európa javát szolgálja, hiszen a digitalizáció nemcsak a régiók, hanem Európa szintjén is kihívást jelent. Az együttműködés célja pedig a partnerek felkészítése a legjobb gyakorlatok elsajátítására.

 

Csíkszereda, 2016. szeptember 7.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2023, január»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774