Elérhetővé tenni értékeinket a mai igényeknek megfelelően

A digitalizáció szükségességéről konzultáltak a partnerrégiók

(0 Szavazat)65 megjelenítés

A kulturális és természeti örökség együttműködésben való digitalizálásának (Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage – CD-ETA) szükségességéről beszélgettek a projektpartnerek szerdán, szeptember 7-én a csíkszeredai megyeházán. Hargita Megye Tanácsa szervezésében az elmúlt napokban zajlott a harmadik alkalommal sorra kerülő nemzetközi találkozó a programban részt vevő országok képviselőinek jelenlétében.

A műhelymunkák során Hargita Megye Tanácsa mellett Spanyolországból, Olaszországból, Görögországból, Szlovéniából, Bulgáriából és Észtországból érkezett partnerek mutatták be a különböző régiókban alkalmazott digitalizálási gyakorlatokat. Zonda Erika, a projekt Hargita megyei menedzsere szerint minden egyes partnerrégióban folyamatban van a helyi érintettek csoportjának megalakulása. Itt olyan különböző intézményekről és szervezetekről van szó, akik valamilyen formában a kulturális és természeti örökségvédelem szakterületén tevékenykednek. Egyesek az értékek feltérképezésén, az értéktár megalakulásán dolgoznak, mások már elkezdték a digitalizációs tevékenységet, vagy már évek óta ezzel foglalkoznak – fejtette ki a projektmenedzser. 

– Nagyon fontos szerepet tulajdonítok a projektben aktívan részt vevő és annak kihívásait vállaló helyi érintettek tevékenységének, akik nagyban hozzájárulnak a megyei értékek feltérképezéséhez. Fontos, hogy a projektben kidolgozandó, digitalizálásra vonatkozó akcióterv, stratégiák, jó gyakorlatok és alkalmazások úgy legyenek kigondolva, hogy Hargita megyében alkalmazhatóak legyenek, és segítsék a megyei értékek digitalizációját – tette hozzá Zonda Erika.

Chiorean Adrian, a projekt Hargita megyei munkatársa szerint igyekeznek minden fellelhető értéket összesíteni, digitalizálni, és ezáltal elérhetővé tenni az európaiak számára, hiszen, mint mondta, minden helyi érték európai érték is. Ebben nagy segítség a partnerrégiók által bemutatott gyakorlatok, amelyeket a program révén összehangolnak.

Svetlana Dimitrova-Sotirova, a bulgáriai Pleven-Olt Eurórégió képviselője szerint büszkék, hogy vezethetik az ötéves futamidejű projektet. Értékelésében az értékek virtuális térbe történő átültetése nemcsak a programban részt vevő régiók előnyét, hanem egész Európa javát szolgálja, hiszen a digitalizáció nemcsak a régiók, hanem Európa szintjén is kihívást jelent. Az együttműködés célja pedig a partnerek felkészítése a legjobb gyakorlatok elsajátítására.

 

Csíkszereda, 2016. szeptember 7.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774